Atât la șoareci, cât și la oameni, cheia pentru a debloca acest proces natural s-a descoperit a fi un microb intestinal și metabolitii săi – compușii pe care îi produce în timpul digestiei.
Prin creșterea abundenței acestui singur microb intestinal la șoarecii diabetici, cercetătorii conduși de o echipă de la Universitatea Jiangnan din China au demonstrat că pot „orchestra secreția de peptide glucagon-like-1”.
Pe scurt, peptidele glucagon-like-1 (GLP-1) sunt hormoni produși în mod natural de organism, care ajută la reglarea nivelurilor de zahăr din sânge și a senzației de sațietate. Eliberarea GLP-1 este stimulată de anumite alimente și microbii intestinali, iar mecanismul său de acțiune este imitat de medicamente precum semaglutida (ingredientul din spatele Ozempic).
Persoanele cu diabet de tip 2 au de obicei o funcție GLP-1 deficitară, ceea ce duce la probleme de control al zahărului din sânge, motiv pentru care Ozempic și alte agoniste GLP-1 funcționează ca tratamente eficiente.
Aceste medicamente imită procesele naturale din organism, iar deși s-au dovedit foarte eficiente, unii cercetători doresc să afle cum pot determina corpul să producă mai mult GLP-1 de unul singur.
„Un număr tot mai mare de cercetări au relevat că poftele noastre pentru componente alimentare provin de la semnale trimise din intestine, un organ cheie în transmiterea preferințelor alimentare”, explică autorii în lucrarea lor publicată în ianuarie.
Noua cercetare sugerează că microbii intestinali precum Bacteroides vulgatus și metabolitii săi ar putea ajuta la conturarea preferinței unei persoane pentru dulce.
În experimente, dacă șoarecii nu puteau produce o proteină intestinală numită Ffar4, cercetătorii au descoperit că coloniile intestinale ale B. vulgatus s-au micșorat. Acest lucru a dus, la rândul său, la o scădere a eliberării unui hormon numit FGF21, asociat cu pofta de zahăr.
În studiile la șoareci care au luat agoniste GLP-1, cercetătorii au constatat că aceste medicamente stimulează FGF21.
Între timp, la oameni, unele studii sugerează că cei cu variații genetice pentru hormonul FGF21 sunt aproximativ 20% mai predispuși să fie consumatori de top de alimente dulci.
Într-o analiză de sânge a 60 de participanți cu diabet de tip 2 și 24 de subiecți sănătoși, cercetătorii din China au descoperit că mutațiile Ffar4, care reduc producția de FGF21, sunt legate de o preferință crescută pentru zahăr, „ceea ce ar putea fi un factor important în dezvoltarea diabetului.”
În plus, microbiomul intestinal ar putea fi un mediator cheie al acestui proces.
În mod cert, echipa de cercetare a descoperit că atunci când șoarecii au fost tratați cu un metabolit al B. vulgatus, s-a stimulat secreția de GLP-1, care la rândul său a declanșat și eliberarea de FGF21.
Împreună, acest lucru a însemnat o mai mare cantitate de zahăr în sânge…

Editor RevistaSanatatii.ro. Isi doreste ca activitatea lui sa aduca speranta milioanelor de oameni bolnavi din Romania, sa le aline suferintele si sa le ofere speranta.






