„Infecțiile tractului urinar au fost considerate mult timp o problemă de sănătate personală, dar descoperirile noastre sugerează că sunt și o problemă de siguranță alimentară,” explică microbiologul Lance Price de la Universitatea George Washington (GW).
În plus, asocierea dintre consumul de carne și IU a fost mai puternică în anumite zone geografice. Persoanele care locuiesc în cartiere cu venituri mici aveau un risc cu 60% mai mare de IU de origine alimentară în comparație cu cele din locații mai bogate.
„Riscul tău de infecție nu ar trebui să depindă de codul poștal,” spune Price.
Milioane de oameni suferă de IU în fiecare an. Femeile sunt mai susceptibile și se pot confrunta cu infecții persistente și tratamente incorecte.
Principalul agent cauzator al acestor infecții este bacteriile Escherichia coli.
Astfel, bioinformaticiana GW Maliha Aziz și colegii săi au studiat peste 5.700 de mostre de E. coli colectate între 2017 și 2021 de la pacienți cu IU și carne comercializată, analizând genomurile acestora pentru a înțelege cum sunt conectate.
Acest lucru a relevat că până la 20% din tulpinile de E. coli care cauzează IU se potriveau cu tulpinile cunoscute de origine animală.
„Rata de contaminare a fost cea mai mare în produsele din carne de pasăre, în special carnea de curcan, sugerând că aceste produse ar putea prezenta cel mai mare risc de infecție,” scrie Aziz și echipa sa în lucrarea lor.
Contaminanții din carne se răspândesc probabil atunci când mâinile, suprafețele și ustensilele nu sunt dezinfectate corespunzător. Iată sfaturile Departamentului de Agricultură al SUA și ale noului studiu:
Aziz și echipa presupun că problema apare la nivel național, nu doar în California, unde a fost efectuată cercetarea. Dar ei avertizează că mai multă muncă este necesară pentru a evalua alte posibile surse de expunere la E. coli care cauzează IU.
„Aceste descoperiri deschid noi căi pentru prevenție, în special pentru comunitățile vulnerabile care suportă o povară disproporționată,” spune Price. „De aceea ar trebui să investim mai mult, nu mai puțin, în cercetarea determinanților sociali ai sănătății.”
Acest studiu a fost publicat în mBio.

Editor RevistaSanatatii.ro. Isi doreste ca activitatea lui sa aduca speranta milioanelor de oameni bolnavi din Romania, sa le aline suferintele si sa le ofere speranta.







