Cercetătorii din China au studiat 25 de voluntari încadrați în categoria obezi pe o perioadă de 62 de zile, în timpul căreia au participat la un program de restricție energetică intermitentă (IER) – un regim care implică controlul atent al aportului caloric și post relativ în anumite zile.
Nu doar că participanții la studiu au pierdut în greutate – 7,6 kilograme (16,8 lire sterline) sau 7,8% din greutatea corporală în medie – au existat și dovezi ale schimbărilor în activitatea regiunilor creierului asociate cu obezitatea și în compoziția bacteriilor intestinale.
„În acest studiu arătăm că o dietă IER schimbă axa creier-intestin-microbiom uman”, a declarat cercetătorul în domeniul sănătății Qiang Zeng de la Centrul Medical al Doilea și Centrul Național de Cercetare Clinică pentru Boli Geriatrice din China, când rezultatele au fost publicate în decembrie 2023.
„Schimbările observate în microbiomul intestinal și în activitatea regiunilor creierului asociate cu dependența în timpul și după pierderea în greutate sunt extrem de dinamice și corelate în timp.”
Nu este clar ce cauzează aceste schimbări sau dacă intestinul influențează creierul sau invers. Cu toate acestea, știm că intestinul și creierul sunt strâns legate, astfel încât tratarea anumitor regiuni ale creierului ar putea fi o modalitate de a controla aportul de alimente.
Schimbările în activitatea creierului, observate prin scanări de rezonanță magnetică funcțională (fMRI), au fost în regiuni cunoscute ca fiind importante în reglarea apetitului și dependenței – inclusiv girusul orbital frontal inferior.
În plus, schimbările în microbiomul intestinal, analizate prin mostre de materii fecale și măsurători de sânge, au fost legate de anumite regiuni ale creierului.
De exemplu, bacteriile Coprococcus și Eubacterium hallii au fost asociate negativ cu activitatea din girusul orbital frontal inferior stâng, o zonă implicată în funcția executivă, inclusiv voința noastră în ceea ce privește aportul alimentar.
„Micobiomul intestinal se crede că comunică cu creierul printr-o cale complexă, bidirecțională”, a spus specialistul în științe medicale Xiaoning Wang de la Centrul Clinic de Stat pentru Geriatrie din China.
„Micobiomul produce neurotransmițători și neurotoxine care ajung la creier prin nervi și circulația sângelui. La rândul său, creierul controlează comportamentul alimentar, în timp ce substanțele nutritive din dieta noastră schimbă compoziția micobiomului intestinal.”
Se estimează că peste un miliard de oameni din întreaga lume suferă de obezitate, ceea ce duce la un risc crescut pentru o multitudine de probleme de sănătate, de la cancer la boli de inimă.
Cunoașterea mai profundă a dependenței creierului și intestinului unul de celălalt ar putea face o diferență semnificativă în prevenirea și reducerea eficientă a obezității.
Sursa: [Articolul original](link-ul-catrea-sursa-originala)

Editor RevistaSanatatii.ro. Isi doreste ca activitatea lui sa aduca speranta milioanelor de oameni bolnavi din Romania, sa le aline suferintele si sa le ofere speranta.








