Dar pentru persoanele cu intoleranță ereditară la fructoză, chiar și câteva mușcături dintr-un pepene zemos sau câteva roșii uscate într-o salată pot provoca probleme grave de sănătate.
Această condiție rară nu este o alergie alimentară sau o sensibilitate.
Dar poate duce la probleme grave de sănătate dacă nu este identificată și gestionată corect.
Intoleranța ereditară la fructoză este o condiție genetică rară care afectează modul în care corpul gestionează zahărul fructoză.
Fructoza nu se găsește doar în fructe. Ea se regăsește în miere, unele legume, băuturi îndulcite și multe produse împachetate, precum prăjituri, biscuiți, sosuri și unele tipuri de pâine.
De asemenea, fructoza poate fi adăugată în timpul procesării unor tipuri de carne (mezeluri și cârnați) și produse lactate (lapte cu ciocolată).
Zahărul (zahărul din zahărul de masă) și sorbitolul (un înlocuitor de zahăr adesea folosit în gumă de mestecat, pastă de dinți și medicamente) conțin, de asemenea, fructoză sau se convertesc în fructoză în timpul digestiei. Aceasta înseamnă că persoanele cu intoleranță ereditară la fructoză sunt, de asemenea, intolerante la acești zaharuri.
Persoanele cu această condiție nu au enzima cheie aldolază B necesară pentru descompunerea fructozei.
Acest lucru înseamnă că fructoza se acumulează în ficat, rinichi și intestin. Această acumulare de fructoză în exces poate provoca probleme grave de sănătate, precum convulsii, comă și, în unele cazuri, deces din cauza insuficienței hepatice și renale.
Intoleranța ereditară la fructoză este transmisă unei persoane atunci când ambii părinți poartă gena. Este considerată o condiție rară care afectează aproximativ una din 10.000 de persoane.
De obicei, devine observabilă atunci când bebelușii încep să consume alimente solide, inclusiv fructe, legume sau alimente pentru bebeluși îndulcite care conțin fructoză.
La adulți, intoleranța ereditară la fructoză poate fi trecută cu vederea sau diagnosticată greșit ca alte condiții, cum ar fi boala de stocare a glicogenului, un tulburare alimentară sau hepatita recurentă.
Datorită suprapunerii simptomelor, intoleranța ereditară la fructoză la adulți poate rămâne nedetectată ani de zile.
Intoleranța ereditară la fructoză este diferită de o alergie alimentară. O alergie alimentară implică reacția sistemului imunitar la un aliment – de exemplu, proteina laptelui de vacă – ca și cum ar fi dăunătoare pentru corp. Aceasta poate provoca simptome precum urticarie și umflarea gurii sau dificultăți de respirație.
Intoleranța ereditară la fructoză este, de asemenea, diferită de o sensibilitate alimentară, precum intoleranța la lactoză sau sensibilitatea la gluten non-celiacă. Aceasta nu implică sistemul imunitar, dar poate provoca disconfort, precum balonare, modificări ale tranzitului intestinal sau dureri de stomac.
Intoleranța ereditară la fructoză este o condiție genetică care cauzează o intoleranță alimentară și nu este legată de imunitate.
Această condiție este, de asemenea, diferită de malabsorbția de fructoză (care, confuz, a fost denumită informal „intoleranță la fructoză alimentară”). Aceasta este o condiție digestivă mai ușoară în care intestinul subțire nu absoarbe fructoza eficient și provoacă simptome

Editor RevistaSanatatii.ro. Isi doreste ca activitatea lui sa aduca speranta milioanelor de oameni bolnavi din Romania, sa le aline suferintele si sa le ofere speranta.








