Recent, a atras atenția ca strategie pentru pierderea în greutate.
Cu toate că hara hachi bu ar putea sublinia mâncarea în moderație și oprirea înainte de a fi sătul, nu ar trebui să fie văzută ca o metodă de restricție dietetică. Mai degrabă, reprezintă o modalitate de a mânca care ne poate ajuta să învățăm să fim conștienți și recunoscători, să ne încetinim în timpul meselor.
Cercetările referitoare la hara hachi bu sunt limitate. Studiile anterioare au evaluat modelele alimentare generale ale celor care trăiesc în regiunile în care această filozofie alimentară este mai răspândită, nu „regula 80%” în izolare.
Cu toate acestea, dovezi disponibile sugerează că hara hachi bu poate reduce aportul total zilnic de calorii. De asemenea, este asociată cu o scădere a câștigului în greutate pe termen lung și cu un indice de masă corporală (IMC) mediu mai mic.
Practica se aliniază și cu alegeri mai sănătoase la mese pentru bărbați, participanții alegând să consume mai multe legume la mese și mai puține cereale când urmează hara hachi bu.
Hara hachi bu împărtășește, de asemenea, multe principii similare cu conceptele de alimentație conștientă sau intuitivă. Aceste abordări bazate pe conștientizare, non-dietetice, încurajează o conexiune mai puternică cu semnalele interne de foame și sațietate.
Cercetările arată că ambele abordări pot ajuta, de asemenea, la reducerea alimentației emoționale și la îmbunătățirea calității generale a dietei.
Hara hachi bu poate avea și numeroase avantaje care depășesc pierderea în greutate.
De exemplu, concentrarea hara hachi bu pe conștientizare și mâncare intuitivă poate oferi o modalitate blândă și sustenabilă de susținere a schimbărilor de sănătate pe termen lung. Schimbările de sănătate sustenabile sunt mult mai ușor de menținut pe termen lung. Acest lucru poate îmbunătăți sănătatea și poate preveni creșterea în greutate, ceea ce poate fi un risc pentru cei care pierd în greutate prin abordări dietetice tradiționale.
Etosul hara hachi bu are perfect sens în contextul vieții moderne și ne poate ajuta să dezvoltăm o relație mai bună cu hrana pe care o consumăm.
Dovezile sugerează că aproximativ 70% dintre adulți și copii folosesc dispozitive digitale în timp ce mănâncă. Acest comportament a fost asociat cu un aport caloric mai mare, un consum mai mic de fructe și legume și o incidență mai mare a comportamentelor alimentare dezordonate, inclusiv restricția, excesul alimentar și supraalimentarea.
Ca dietetician, văd acest lucru tot timpul. Punem mâncarea pe un piedestal, ne obsedăm cu ea, vorbim despre ea, postăm despre ea – dar atât de des, nu o savurăm cu adevărat. Am pierdut acea conexiune și apreciere.
Să fim mai conștienți de hrana pe care o consumăm și să ne luăm timp să gustăm, să ne bucurăm și să trăim cu adevărat experiența așa cum o subliniază hara hachi bu, ne poate permite să ne reconectăm cu corpul nostru, să susținem digestia și să facem alegeri alimentare mai hrănitoare.

Editor RevistaSanatatii.ro. Isi doreste ca activitatea lui sa aduca speranta milioanelor de oameni bolnavi din Romania, sa le aline suferintele si sa le ofere speranta.







