Persoanele care consumau unul sau mai multe porții suplimentare din aceste alimente prezentau un risc semnificativ crescut de a dezvolta deficiențe cognitive, inclusiv cele asociate cu forme de demență precum boala Alzheimer.
Folosind date din Studiul de Sănătate și Pensionare de la Universitatea din Michigan, cercetătorii au monitorizat 4.750 de rezidenți americani cu vârsta de 55 de ani sau mai mult pentru a evalua evoluția stării lor de sănătate pe o perioadă de până la 7 ani, evaluându-le starea cognitivă la fiecare doi ani, între 2014 și 2020.
Studii similare au investigat anterior efectele adverse ale alimentelor ultra-procesate (UPF) în general, însă cercetătorii nu comparaseră categoriile distincte până acum. Costurile de sănătate ale unei diete bogate în UPF includ acum obezitatea, diabetul de tip 2, bolile cardiovasculare, anxietatea, depresia și o creștere a mortalității generale.
În mod previzibil, dietele bogate în UPF au, de asemenea, un impact negativ asupra sănătății creierului. Cu toate acestea, o întrebare mai specifică rămânea: care alimente fast-food specifice alimentau aceste asocieri, dacă existau?
Răspunsul (din păcate, pentru mulți) include unele dintre cele mai consumate alimente de confort cunoscute în știința culinară: mezeluri și băuturi, ceea ce înseamnă că o pizza pentru iubitorii de carne și o cola ar putea combina pentru a crea o dublă bombă cerebrală.
Pentru a testa asociația generală cu declinul cognitiv, cercetătorii au folosit evaluări comune ale sănătății creierului. Au testat atât capacitatea de memorare imediată cât și amânată, cât și alte evaluări precum numărătoarea inversă sau scăderea mai multor numere la rând.
În total, 1.363 de participanți au dezvoltat deficiențe cognitive. Cei care consumau cel puțin o porție suplimentară de produse animale ultra-procesate pe zi prezentau un risc crescut cu 17% de a dezvolta probleme cognitive.
Băuturile îndulcite cu zahăr, precum băuturile răcoritoare, ceaiurile reci și sucurile de fructe îndulcite, erau doar puțin mai dăunătoare creierului, deoarece persoanele care consumau cel puțin o porție suplimentară pe zi prezentau o creștere cu 6% a riscului de a dezvolta probleme cognitive.
În mod interesant, studiul a constatat că consumul total de UPF nu era asociat semnificativ cu un risc crescut de deficiențe cognitive. Nici alte UPF-uri, cum ar fi unturile, dulciurile, gustările sărate, alimentele pe bază de cereale și lactate sau mesele gata de consumat.
Prin urmare, această nouă cercetare arată că pacienții au o cale simplă, chiar dacă nu neapărat ușoară, pentru a-și proteja sănătatea creierului: să facă schimbări în dietă pentru a evita mezelurile ultra-procesate și băuturile răcoritoare îndulcite.
„Există lucruri pe care le poți schimba,” spune Brenda Davy, profesor de nutriție umană, alimente și exerciții fizice la Virginia Tech și co-autor al studiului. „Este vorba de moderare și de a fi echilibrat în alegerile tale alimentare.”

Editor RevistaSanatatii.ro. Isi doreste ca activitatea lui sa aduca speranta milioanelor de oameni bolnavi din Romania, sa le aline suferintele si sa le ofere speranta.







