Studiul despre Cafea Challengează Sfaturile privind o Afecțiune Comună a Inimii

0
(0)

Cercetătorii au urmărit 200 de persoane din SUA, Canada și Australia care urmau să fie supuse cardioversiunii electrice pentru fibrilația atrială (FA). Toți erau consumatori actuali sau foști consumatori de cafea. Jumătate au acceptat să evite cafeaua timp de șase luni, iar cealaltă jumătate a fost de acord să bea cel puțin o ceașcă pe zi.

Pe parcursul celor șase luni, cercetătorii au monitorizat recurențele de FA care au durat mai mult de 30 de secunde. În grupul de băutori de cafea, 47% au avut un episod de FA, în comparație cu 64% dintre abținători. Acest lucru se traduce printr-un risc cu 39% mai mic pentru băutorii de cafea.

„Rezultatele au fost uimitoare,” spune cardiologul Christopher Wong, de la Universitatea din Adelaide din Australia.

„Spre deosebire de înțelepciunea convențională, am constatat că băutorii de cafea au avut o reducere semnificativă a FA în comparație cu cei care au evitat cafeaua și cofeina.”

Cercetările anterioare au fost neconcludente în ceea ce privește faptul dacă cofeina declanșează sau nu episoade de FA, dar acesta este primul studiu clinic randomizat care investighează această asociere.

Cercetătorii doresc acum să analizeze efectele asupra celor care nu erau consumatori de cafea inițial și cum alte băuturi cu cofeină ar putea avea un impact.

Există mai multe explicații posibile pentru aceste ultime descoperiri. Știm că cafeaua poate îmbunătăți performanța fizică, ceea ce ar putea proteja împotriva episoadelor de FA (studiu nu a colectat date detaliate despre dietă/exerciții).

Cafeaua acționează și ca diuretic (ne determină să urinăm mai des), conținând și compuși antiinflamatori. Aceste caracteristici pot ajuta, de asemenea, la reducerea tensiunii arteriale ridicate, un factor de risc pentru FA.

S-ar putea să fie pur și simplu cazul că bând cafea, oamenii nu consumă alte băuturi nesănătoase în schimb, conform cercetătorilor, deși aceste posibilități nu au fost explorate direct.

FA afectează zeci de milioane de oameni la nivel mondial. Poate duce la accidente vasculare cerebrale și insuficiență cardiacă, fiind asociată cu factori de risc precum obezitatea, diabetul și consumul excesiv de alcool.

„Numărul persoanelor cu FA este în creștere, iar riscul de a dezvolta această afecțiune crește odată cu înaintarea în vârstă,” spune cardiologul și electrofiziologul Gregory Marcus, de la Universitatea din California, San Francisco.

„Ca urmare, există cu siguranță un mare interes în modalități de a reduce povara acestei afecțiuni.”

Chiar dacă nu demonstrează o relație directă de cauzalitate, studiul aduce claritate valoroasă asupra legăturilor dintre cafea și afecțiunile cardiace.

„Este rezonabil ca profesioniștii din domeniul sănătății să îi încurajeze pe pacienții lor cu FA să experimenteze cu substanțe natural cofeinizate pe care le-ar putea aprecia, cum ar fi ceaiul și cafeaua cofeinizate,” spune Marcus.

Cat de utila a fost aceasta pagina?

Click pe o steluta sa votezi

Vot mediu 0 / 5. Numar de voturi: 0

Nu sunt voturi pana acum. Fii primul care voteaza.

Ne pare rau ca nu ti-a fost util acest articol

Ajuta-ne sa ne imbunatatim

Cum putem sa ne imbunatatim?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *