Microbiomul Intestinal Ar Putea Fi Cheia către Diete Sănătoase Personalizate

0
(0)

Un studiu publicat în revista Nature Microbiology arată că enzimele microbiomului intestinal sunt capabile să transforme sute de compuși alimentari derivați din plante—numiți fitonutrienți—în funcție de starea de sănătate a individului.

Potențialul metabolic variaza în funcție de sănătatea unei persoane și sugerează că acesta este afectat de prezența bolilor.

De asemenea, studiul subliniază rolul central al microbiotei intestinale în medierea efectelor asupra sănătății pe care le are dieta, conform declarațiilor lui Lu Zhang, PhD, de la Institutul Leibniz pentru Cercetarea Produselor Naturale și Biologia Infecțiilor din Germania, și a colegilor săi.

„Aceste descoperiri ar putea deschide noi direcții pentru optimizarea valorii nutriționale a dietelor pe bază de plante prin ingineria microbiană țintită și ar putea contribui la dezvoltarea de probiotice de ultimă generație, alimente funcționale și nutriție personalizată”, au sugerat aceștia.

Folosind multiple baze de date cu privire la reacțiile enzimatice și beneficiile pentru sănătate ale alimentelor, echipa a integrat informații referitoare la peste 3000 de microbiomi globale și peste 1300 de fitonutrienți.

Aceasta a relevat că aproximativ 775 de fitonutrienți—printre care și câțiva cu activități biologice cunoscute—erau metabolizați de către bacteriile intestinale, bazându-se pe conținutul genomic. Echipa a descoperit că 1388 de fitonutrienți erau legați de 4678 de enzime.

În total, 67% dintre enzimele microbiomului intestinal erau potențial implicate în biotransformarea fitonutrienților. Biotransformarea fitonutrienților de către bacteriile intestinale varia între filuri și era răspândită.

Studiile efectuate pe șoareci au arătat că beneficiile unei diete sănătoase depind în mare măsură de prezența și activitatea transcrițională a unor enzime microbiene specifice.

De exemplu, efectul antiinflamator complet al căpșunelor s-a manifestat doar la șoarecii cu microbiotă sănătoasă, iar cercetătorii au identificat enzime bacteriene cheie din intestinul subțire care pot biotransforma fitonutrienți specifici care promovează sănătatea.

Folosind seturi de date publice de metagenomică intestinală pentru boli inflamatorii intestinale, cancer colorectal și boală hepatică grasă non-alcoolică care au inclus indivizi sănătoși ca grup de control, echipa a identificat 608, 1038 și 517 de enzime asociate cu fitonutrienții pentru cele trei boli.

Capacitatea bacteriilor intestinale de a transforma alimentele sănătoase diferea între starea de sănătate și boală, sugerând că, odată ce se stabilește o microbiotă disbiotică, recomandările alimentare generale de tip „un stil de alimentație potrivit pentru toți” ar putea avea valoare limitată.

„Rezultatele noastre subliniază importanța reevaluării conceptului de „dietă sănătoasă”, deoarece eficacitatea dietei poate fi sporită semnificativ de prezența unei microbiote sănătoase”, au explicat cercetătorii.

„Consumul plantelor comestibile cu beneficii dovedite pentru sănătate poate fi insuficient pentru cineva cu o capacitate de biotransformare a fitonutrienților asociată cu sănătatea afectată”.

Sursa: [Nature Microbiology](link)

Cat de utila a fost aceasta pagina?

Click pe o steluta sa votezi

Vot mediu 0 / 5. Numar de voturi: 0

Nu sunt voturi pana acum. Fii primul care voteaza.

Ne pare rau ca nu ti-a fost util acest articol

Ajuta-ne sa ne imbunatatim

Cum putem sa ne imbunatatim?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *