Aceste medicamente sunt cunoscute ca agoniști ai receptorilor, declanșând răspunsuri celulare pentru a imita hormonul natural al corpului, glucagon-like peptide-1 (GLP-1), și reduc apetitul și încetinesc digestia. Știm deja că semnalizarea cerebrală, precum și intestinele și alte organe, joacă un rol în acest proces.
La Reuniunea Anuală a Asociației Europene pentru Studiul Diabetului din Viena, Austria, cercetătorii de la Novo Nordisk, dezvoltatorul semaglutidului, și firma de cercetare de piață Market Track au prezentat descoperirile referitoare la efectele semaglutidului asupra creierului și modul în care acesta influențează zgomotul alimentar.
Au intervievat 550 de persoane din SUA care luau semaglutid pentru pierderea în greutate. Vârsta medie a grupului a fost de 53 de ani, iar majoritatea participanților erau femei. Majoritatea (81%) luau semaglutid de cel puțin patru luni.
Descoperirile au fost semnificative: în timp ce 62% au raportat că înainte de tratament aveau gânduri constante despre mâncare, doar 16% au afirmat că experimentează în prezent aceste gânduri. Numărul celor care au raportat că își petrec prea mult timp gândindu-se la mâncare a scăzut, de asemenea, de la 63% la 15%.
Deși diferite întrebări au folosit semantici diferite, scăderile au fost consistente: de la 53% la 15% pentru cei care aveau gânduri de necontrolat legate de mâncare, de la 60% la 20% pentru cei ale căror gânduri legate de mâncare aveau efecte negative, și de la 47% la 15% pentru cei ai căror gânduri legate de mâncare îi distrăgeau de la viața de zi cu zi.
Aceste cifre sunt impresionante, iar respondenții au raportat, de asemenea, îmbunătățiri în sănătatea mentală, încrederea în sine și dezvoltarea unor obiceiuri mai sănătoase.
Zgomotul alimentar poate fi o piedică reală în pierderea în greutate, chiar și pentru cei care iau medicamente pentru aceasta: aceste gânduri pot face mai dificil să se respecte planurile pentru o alimentație sănătoasă sau exerciții regulate, fiind de asemenea dăunătoare stării generale de bine.
Va fi nevoie de mai multe date pentru a explora aceste rezultate, totuși: ele nu arată o cauză directă și efect, se bazează pe auto-raportări retrospective în locul testelor științifice, și încă nu au apărut într-un jurnal recenzat de către alți specialiști.
Descoperirile se leagă de un alt studiu recent realizat de cercetători din Austria și Germania. Aceștia au intervievat 411 adulți care luau semaglutid și medicamente similare pentru pierderea în greutate.
Au fost făcute câteva descoperiri intrigante referitoare la semnalizarea cerebrală și la pierderea în greutate care apare de obicei odată cu aceste medicamente. Peste 60% dintre participanți au raportat o reducere a poftelor de mâncare, iar peste jumătate au raportat o scădere a apetitului.
În plus, aproximativ o cincime dintre participanți au spus că alimentele dulci și sărate au început să le pară mai intense. Cei care au declarat că alimentele dulci par mai dulci erau cu 85% mai probabili
ScienceAlert

Editor RevistaSanatatii.ro. Isi doreste ca activitatea lui sa aduca speranta milioanelor de oameni bolnavi din Romania, sa le aline suferintele si sa le ofere speranta.