Fiecare persoană este diferită în ceea ce privește mixul de bacterii și alte microorganisme care locuiesc în intestinul său, numit microbiom intestinal.
Cercetătorii de la Universitatea de Stat din Arizona au analizat datele unui studiu clinic care a pus 17 participanți pe două diete – una săracă în fibre, de tip occidental, și una bogată în fibre – apoi au măsurat cantitatea de metan produsă (la ambele capete ale corpului).
Adăugând date din mostre de sânge și fecale, echipa a constatat că, printre cei care urmau dieta bogată în fibre, persoanele care eliberau mai mult metan extrăgeau și mai multe calorii din alimentație. Acest lucru sugerează că microbiomurile cu concentrație mare de metan sunt mai eficiente în descompunerea fibrei pentru energie.
Cercetătorii au observat o creștere a nivelurilor de acizi grași cu lanț scurt (AGLS) în sângele celor care produceau mai mult metan, în special unul numit propionat. AGLS sunt produși atunci când bacteriile intestinale descompun și fermentă fibrele, iar propionatul a fost asociat cu o serie de beneficii pentru sănătate, inclusiv reducerea poftelor de mâncare nesănătoasă.
Această proces de fermentație creează, de asemenea, hidrogen, pe care metanogenii îl pot converti în metan. Cercetătorii cred că, pe măsură ce hidrogenul este convertit, acest lucru ajută la deschiderea caii pentru digestia mai eficientă a fibrei.
Studiul adaugă informații suplimentare privind modul în care fibrele ar putea fi procesate mai eficient în anumite intestine care sunt bogate în metanogeni. Este încă neclar dacă acest lucru este benefic sau nu; fibrele îmbunătățesc digestia, dar acest tip de microbiom extrage și mai multe calorii.
Echipa de cercetare sugerează că acești metanogeni ar fi putut fi esențiali în cazul oamenilor din epoca primitivă, permițându-le să extragă cât mai multe substanțe nutritive posibil din alimentație.

Editor RevistaSanatatii.ro. Isi doreste ca activitatea lui sa aduca speranta milioanelor de oameni bolnavi din Romania, sa le aline suferintele si sa le ofere speranta.







