Impactul pe Termen Lung al Tulburărilor Alimentare Este Mult Mai Serios Decât Ai Crede

0
(0)

Un studiu amplu condus de o echipă de la Universitatea din Manchester a urmărit rezultatele pe termen scurt și lung pentru pacienții cu tulburări alimentare (TA) din Marea Britanie, dezvăluind că chiar și la 5 sau 10 ani după diagnostic, pacienții cu TA prezintă un risc crescut de deces, precum și de insuficiență renală, boli de ficat, diabet, osteoporoză și tulburări psihice precum tulburarea de personalitate și depresia.

„Tulburările alimentare afectează milioane de persoane la nivel mondial, însă consecințele lor sunt subestimate,” scriu cercetătorii în domeniul tulburărilor alimentare, Ethan Nella și Jennifer Couturier, ambii de la Universitatea McMaster din Canada, care nu au fost implicați în studiu, într-un editorial asociat.

„Diverse sisteme de organe sunt afectate de tulburările alimentare, ceea ce necesită integrarea îngrijirii pentru a trata corespunzător pacienții.”

Studiul a inclus 24.709 de pacienți cu TA ale căror înregistrări electronice de sănătate au fost analizate, 14,5% fiind diagnosticați recent cu anorexie nervoasă, 20,6% cu bulimie și 4,9% cu tulburare de alimentație compulsivă. Restul aveau fie o tulburare alimentară nespecificată, fie una care nu se încadra în categoriile menționate. Optzeci și nouă la sută dintre toți pacienții erau femei, iar doi treimi erau cu vârste cuprinse între 10 și 24 de ani.

În primul an după diagnostic, riscul de deces din orice cauză a fost de peste patru ori mai mare printre pacienții cu TA. Decesele din cauze neobișnuite (cum ar fi sinuciderea, supradoza de droguri, accidentul sau omuciderea) erau de cinci ori mai probabile decât în populația fără TA.

După trecerea celor cinci ani, pacienții cu TA au continuat să aibă o rată de mortalitate mai mare decât ceilalți pacienți, echivalentă cu 43 de decese în plus din orice cauză la 10.000 de indivizi și 184 decese neobișnuite în plus la 100.000 de indivizi.

Îngrijorător, la 10 ani, aceste cifre au crescut și mai mult, echivalând cu 95 de decese în plus la 10.000 de indivizi și 341 decese neobișnuite la 100.000 de indivizi.

Pacienții cu TA aveau un risc de aproape 14 ori mai mare de a muri prin sinucidere în primul an, dar chiar și după 10 ani, riscul lor era de trei ori mai mare decât al celorlalți.

În primul an după diagnostic, pacienții cu TA aveau, de asemenea, de șase ori mai multe șanse de a dezvolta insuficiență renală și aproape de șapte ori mai predispuse la boli de ficat. Și chiar după zece ani, aceste riscuri erau încă ridicate în comparație cu populația fără TA.

„Creșterea conștientizării printre furnizorii de servicii medicale despre efectele persistente ale tulburărilor alimentare și necesitatea unui sprijin continuu în gestionarea simptomelor actuale și a recuperării este esențială,” concluzionează cercetătorii.

Studiul și editorialul asociat au fost publicate în revista BMJ Medicine.

Cat de utila a fost aceasta pagina?

Click pe o steluta sa votezi

Vot mediu 0 / 5. Numar de voturi: 0

Nu sunt voturi pana acum. Fii primul care voteaza.

Ne pare rau ca nu ti-a fost util acest articol

Ajuta-ne sa ne imbunatatim

Cum putem sa ne imbunatatim?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *