Cercetătorii au urmărit 200 de persoane din SUA, Canada și Australia care urmau să fie supuse cardioversiei electrice pentru fibrilația atrială (FA). Toți erau consumatori actuali sau fosti de cafea. Jumătate au fost de acord să evite cafeaua timp de șase luni, iar cealaltă jumătate a fost de acord să bea cel puțin o ceașcă pe zi.
Pe parcursul celor șase luni, cercetătorii au monitorizat recurențele de FA care au durat mai mult de 30 de secunde. În grupul consumatorilor de cafea, 47% au avut un episod de FA, în comparație cu 64% dintre cei care au evitat cafeaua. Aceasta se traduce printr-un risc cu 39% mai mic pentru consumatorii de cafea.
„Rezultatele au fost uimitoare”, spune cardiologul Christopher Wong, de la Universitatea din Adelaide din Australia.
„Spre deosebire de înțelepciunea convențională, am constatat că consumatorii de cafea au avut o reducere semnificativă a FA în comparație cu cei care au evitat cafeaua și cofeina.”
Studiile anterioare au fost neconcludente în ceea ce privește faptul dacă cofeina declanșează sau nu episoade de FA, însă acesta este primul studiu clinic randomizat care examinează această asociere.
Cercetătorii doresc acum să analizeze efectele asupra celor care nu erau consumatori de cafea inițial și cum alte băuturi cu cofeină ar putea avea un impact.
Există mai multe explicații posibile pentru aceste descoperiri recente. Știm că cafeaua poate îmbunătăți performanța la exerciții fizice, ceea ce ar putea proteja împotriva episoadelor de FA (studul nu a colectat date detaliate privind dietă/exerciții fizice).
Cafeaua acționează și ca diuretic (facându-ne să urinăm mai mult), conținând, de asemenea, compuși antiinflamatori. Aceste caracteristici pot ajuta, de asemenea, la reducerea hipertensiunii arteriale, un factor de risc pentru FA.
Poate fi pur și simplu cazul că consumul de cafea face ca oamenii să nu consume alte băuturi nesănătoase în loc, conform cercetătorilor, deși aceste posibilități nu au fost exploreate direct.
FA afectează zeci de milioane de oameni la nivel mondial. Poate duce la accidente vasculare cerebrale și insuficiență cardiacă, fiind legată de factori de risc precum obezitatea, diabetul și consumul excesiv de alcool.
„Numărul persoanelor cu FA crește, iar riscul de a dezvolta această afecțiune crește odată cu vârsta”, spune cardiologul și electrofiziologul Gregory Marcus, de la Universitatea din California, San Francisco.
„Prin urmare, există cu siguranță mult interes în modurile de a reduce povara acestei afecțiuni.”
Deși nu demonstrează un efect direct de cauzalitate, studiul aduce claritate în legătura dintre cafea și problemele cardiace.
„Este rezonabil ca profesioniștii din domeniul sănătății să le permită pacienților cu FA să experimenteze cu substanțe natural cofeinizate pe care le-ar putea aprecia, cum ar fi ceaiul și cafeaua cofeinizată”, spune Marcus.

Editor RevistaSanatatii.ro. Isi doreste ca activitatea lui sa aduca speranta milioanelor de oameni bolnavi din Romania, sa le aline suferintele si sa le ofere speranta.







