Consumul de cafea poate proteja împotriva fibrilației atriale, conform unui studiu

0
(0)

Un studiu recent realizat de Universitatea California, San Francisco și Universitatea din Adelaide a pus la îndoială recomandarea de a evita consumul de cafea pentru persoanele cu fibrilație atrială (A-Fib), o tulburare comună a ritmului cardiac care poate provoca bătăi neregulate și rapide ale inimii și poate duce la accident vascular cerebral și insuficiență cardiacă.

De obicei, medicii recomandă persoanelor cu probleme cardiace, precum A-Fib, să evite cofeina din frica că ar putea declanșa simptome. Cu toate acestea, studiul realizat de UC San Francisco și Universitatea din Adelaide a concluzionat că consumul unei cești de cafea cu cofeină pe zi a redus riscul de A-Fib cu 39%.

„Consumul de cafea stimulează activitatea fizică, ceea ce este cunoscut pentru reducerea fibrilației atriale”, a declarat Gregory M. Marcus, MD, MAS, care deține Catedra de Cercetare în Fibrilația Atrială și este electrofiziolog la UCSF Health. Marcus este autorul principal al studiului, publicat pe 9 noiembrie în JAMA. „Cofeina este și un diuretic, ceea ce ar putea reduce potențial tensiunea arterială și, implicit, riscul de A-Fib. Mai multe alte ingrediente din cafea au și proprietăți antiinflamatorii care ar putea avea efecte pozitive.”

Fibrilația atrială a crescut în ultimii ani odată cu obezitatea și îmbătrânirea populației. A-Fib, diagnosticată la peste 10 milioane de adulți din SUA, se estimează că afectează până la 1 din 3 persoane.

Cercetătorii au denumit studiul lor DECAF (Does Eliminating Coffee Avoid Fibrillation?). Acesta este primul studiu clinic randomizat care investighează legătura dintre cafeaua cu cofeină și A-Fib.

Studiul a inclus 200 de pacienți consumatori de cafea cu fibrilație atrială persistentă sau o condiție similară numită flutter atrial, împreună cu o istorie de A-Fib. Aceștia au fost programați pentru cardioversie electrică, care aplică un șoc electric pentru a readuce ritmul cardiac la normal. Pacienții au fost repartizați aleatoriu fie să consume cel puțin o ceașcă de cafea cu cofeină sau un espresso pe zi, fie să se abțină de la cafea și alte produse care conțin cofeină timp de șase luni.

Grupul care a consumat cafea a avut un risc cu 39% mai mic de episoade recurente de A-Fib. Pe lângă efectele antiinflamatorii, cercetătorii au presupus că consumul de cafea ar putea reduce și riscul de A-Fib simplu prin faptul că îi face pe oameni să consume mai puține băuturi nesănătoase.

„Rezultatele au fost uimitoare,” a spus primul autor Christopher X. Wong, Ph.D., de la UCSF și Universitatea din Adelaide și Spitalul Royal Adelaide. „Medicii au recomandat întotdeauna pacienților cu A-Fib problematic să-și reducă consumul de cafea, dar acest studiu sugerează că nu doar că este sigur, dar probabil este și protector.”

Mai multe informații: Christopher X. Wong et al., Consumul de cafea cu cofeină sau abstența pentru reducerea fibrilației atriale, JAMA (2025). DOI: 10.1001/jama.2025.21056

Cat de utila a fost aceasta pagina?

Click pe o steluta sa votezi

Vot mediu 0 / 5. Numar de voturi: 0

Nu sunt voturi pana acum. Fii primul care voteaza.

Ne pare rau ca nu ti-a fost util acest articol

Ajuta-ne sa ne imbunatatim

Cum putem sa ne imbunatatim?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *