Unul dintre obiceiurile sănătoase și longevive ale lumii este practica „hara hachi bu” – o filozofie alimentară bazată pe moderare. Această practică provine dintr-o învățătură confuciană japoneză care îndeamnă oamenii să mănânce doar până când se simt în jur de 80% sătui.
În ultimul timp, această practică a început să atragă atenția ca strategie pentru pierderea în greutate. Cu toate acestea, deși hara hachi bu pune accent pe mâncatul în mod moderat și oprirea înainte de a fi sătul, nu ar trebui să fie văzut cu adevărat ca o metodă de restricție alimentară. Mai degrabă, reprezintă o modalitate de a mânca care ne poate ajuta să învățăm să fim conștienți și recunoscători, să încetinim ritmul la mese.
Studiile despre hara hachi bu sunt limitate. Cercetările anterioare au evaluat modelele alimentare generale ale celor care trăiesc în regiuni în care această filozofie alimentară este mai răspândită, nu „regula 80%” izolat.
Cu toate acestea, dovezi disponibile sugerează că hara hachi bu poate reduce aportul total zilnic de calorii. De asemenea, este asociat cu o creștere mai mică a greutății pe termen lung și cu un indice de masă corporală (IMC) mediu mai mic. Practica se aliniază și cu alegerile mai sănătoase de alimentație la bărbați, aceștia alegând să consume mai multe legume la mese și mai puține cereale atunci când urmează hara hachi bu.
Hara hachi bu împărtășește multe principii similare cu conceptele de mâncare conștientă sau mâncare intuitivă. Aceste abordări bazate pe conștientizare și non-dietetice încurajează o conexiune mai puternică cu semnalele interne de foame și sațietate. Cercetările arată că ambele abordări pot ajuta, de asemenea, la reducerea mâncatului emoțional și la îmbunătățirea calității generale a dietei.
Hara hachi bu poate avea avantaje care depășesc pierderea în greutate.
De exemplu, accentul hara hachi bu pe conștientizare și mâncare intuitivă poate oferi o modalitate blândă și sustenabilă de a susține schimbări de sănătate pe termen lung. Schimbările de sănătate sustenabile sunt mult mai ușor de menținut pe termen lung. Acest lucru poate îmbunătăți sănătatea și poate preveni reluarea în greutate, care poate fi un pericol pentru cei care pierd în greutate prin abordări tradiționale de dietă.
Etosul hara hachi bu are sens perfect în contextul vieții moderne și ne poate ajuta să dezvoltăm o relație mai bună cu hrana pe care o consumăm.
Dovezi sugerează că aproximativ 70% dintre adulți și copii folosesc dispozitive digitale în timp ce mănâncă. Acest comportament a fost asociat cu un aport caloric mai mare, un consum mai scăzut de fructe și legume și o incidență mai mare a comportamentelor alimentare dezordonate, inclusiv restricție, mâncat compulsiv și supramâncare.
Ca dietetician, văd acest lucru tot timpul. Punem mâncarea pe un piedestal, ne obsedăm cu ea, discutăm despre ea, postăm despre ea – dar atât de des, de fapt, nu o apreciem. Am pierdut acea conexiune și apreciere.
A fi mai conștient față de hrana pe care o consumăm…

Editor RevistaSanatatii.ro. Isi doreste ca activitatea lui sa aduca speranta milioanelor de oameni bolnavi din Romania, sa le aline suferintele si sa le ofere speranta.








