Cercetătorii din spatele studiului au extins cercetările anterioare care sugerau că alimentele și băuturile bogate în flavanol, precum ciocolata, au redus semnificativ decesele cauzate de boli cardiovasculare.
Flavanoizii, prezenți în boabele de cacao și în alte alimente precum ceaiul verde, merele și strugurii, au fost asociati de mult timp cu o varietate de îmbunătățiri ale sănătății, inclusiv un rol în reducerea daunelor cauzate de inflamația excesivă.
Inflamația se agravează odată cu înaintarea în vârstă, într-un proces numit „înflăcărare”, fiind asociată cu o serie de probleme de sănătate legate de vârstă (de la dureri cronice până la boala Alzheimer).
Dacă suplimentele din cacao pot reduce această inflamație, beneficiile pot fi semnificative.
„Interesul nostru pentru extractul de cacao și înflamație a început pe baza reducerii bolilor cardiovasculare asociate cu cacao”, spune Howard Sesso, un epidemiolog de la Brigham and Women’s Hospital din SUA.
„Am dorit să vedem dacă suplimentarea cu extract de cacao pe o perioadă de mai mulți ani comparativ cu un placebo ar putea modula înflamația legată de vârstă – iar datele sugerează că o face”.
Cercetătorii au recrutat 598 de adulți sănătoși cu vârsta de peste 60 de ani cărora li s-a administrat zilnic fie un supliment de extract de cacao de 500 de miligrame, fie un placebo timp de doi ani. Pe parcursul acestei perioade, s-au măsurat biomarkerii inflamatori din sânge.
Administrarea extractului de cacao a încetinit semnificativ creșterea nivelului de hsCRP (proteina C reactivă de înaltă sensibilitate), un biomarker general pentru inflamația sistemică și riscul de boli cardiovasculare. Cel mai mare efect s-a observat la cei care au început perioada de studiu cu un risc foarte mare de boli cardiovasculare.
Nu este clar ce înseamnă aceste rezultate pentru sănătatea generală. Cercetările viitoare ar putea investiga modificările în citokine, cu semne care sugerează o relație între unele dintre aceste mici proteine și extractul de cacao.
„În mod interesant, am observat și o creștere a interferonului-γ, o citokină legată de imunitate, care ridică noi întrebări pentru cercetările viitoare”, spune cardiologul și geneticianul populației Yanbin Dong, de la Universitatea Augusta din SUA.
„Deși extractul de cacao nu înlocuiește un stil de viață sănătos, aceste rezultate sunt încurajatoare și evidențiază rolul său potențial în modularea inflamației pe măsură ce îmbătrânim”.
O investigație anterioară numită Studiul de Suplimentare cu Cacao și Multivitamine a constatat că decesele legate de bolile cardiovasculare au fost cu 27% mai mici într-un grup de vârstnici care luau suplimente din cacao.
HsCRP ar putea reduce riscul de boli cardiovasculare, prin reducerea inflamației, cu cercetările care indică mecanisme biologice care ar putea atenua sunetul de fundal al sistemului imunitar al organismului.
Se menționează că studiul a fost parțial finanțat prin granturi inițiate de investigator de la Mars Edge, un segment al Mars Incorporated.

Editor RevistaSanatatii.ro. Isi doreste ca activitatea lui sa aduca speranta milioanelor de oameni bolnavi din Romania, sa le aline suferintele si sa le ofere speranta.