Cercetătorii cred că ar putea chiar să inhibe formarea celulelor grase mature, pe baza experimentelor cu celule crescute în laborator.
Chimionul negru (Nigella sativa) este o plantă cu flori nativă din Asia de Vest și Europa de Est, ale cărei semințe sunt folosite în mod obișnuit ca și condiment în curry și pe legume.
Oamenii cultivă chimionul de mii de ani, conform dovezilor arheologice, și este adesea folosit în medicina populară sub formă de ulei, pastă, pudră sau extract.
Știința occidentală a observat doar recent chimionul și l-a pus la încercare. Deși dovezi sunt rare, rezultatele inițiale, în mare parte din studii pe celule și animale, sugerează că acest condiment comun ar putea avea beneficii pentru sănătate, posibil cu efecte antioxidante și antiinflamatorii.
Într-un studiu clinic recent condus de oameni de știință de la Universitatea Metropolitană Osaka din Japonia, cei 22 de participanți care au consumat 5 grame de pudră de semințe de chimion negru în fiecare zi au prezentat o scădere a colesterolului „rău” și o creștere a colesterolului „bun” după doar opt săptămâni. Cele 20 de persoane din grupul de control nu au arătat astfel de schimbări.
Aceste îmbunătățiri provenite din aproximativ o linguriță de pudră de chimion pe zi ar putea în cele din urmă să îmbunătățească sănătatea cardiovasculară, reducând riscul de probleme de inimă viitoare, sugerează autorii.
Studiul se alătură altor câteva mici studii preliminare asupra chimionului, care sugerează că acesta ar putea ajuta la pierderea în greutate și nivelurile de colesterol.
Dar nu toate rezultatele sunt în acord, iar unele dovezi sunt controversate.
În 2015, de exemplu, un studiu remarcabil a descoperit că administrarea capsulelor de chimion zilnic poate avea aceleași rezultate ca și medicamentele de scădere a colesterolului, cum ar fi orlistatul. Cu toate acestea, revista științifică a semnalat ulterior aceste rezultate cu o „expresie de îngrijorare”, care este adesea emisă atunci când se bănuiește neglijență sau rezultate nesigure. Nu este clar care este cazul în acest scenariu particular.
În anii care au trecut, mai multe alte studii clinice au descoperit beneficii de scădere a colesterolului pentru chimion, deși într-o măsură mai mică.
Cel mai nou studiu al lui Kojima-Yuasa și colegii săi sugerează că chimionul negru ar putea inhiba formarea grăsimilor prin influențarea reglatorilor genetici cheie ai procesului metabolic. Dar mai multă cercetare este necesară.
„Sperăm să realizăm studii clinice mai lungi și pe scară mai mare pentru a investiga efectele chimionului asupra metabolismului”, spune Kojima-Yuasa.
„Suntem deosebit de interesați de investigarea efectelor sale asupra rezistenței la insulină în diabet și a markerilor inflamatori.”
Studiul a fost publicat în [sursa originală].
[sursa originală](linkul original)

Editor RevistaSanatatii.ro. Isi doreste ca activitatea lui sa aduca speranta milioanelor de oameni bolnavi din Romania, sa le aline suferintele si sa le ofere speranta.








