O actualizare majoră a sfaturilor pentru prevenirea alergiilor în SUA a fost publicată în 2015, cu revizii ulterioare în 2017. Un studiu condus de o echipă de la Spitalul pentru Copii din Philadelphia (CHOP) sugerează acum că alergiile au scăzut la zeci de mii de copii născuți în anii de după aceste modificări.
Ghidurile se concentrează pe alergiile alimentare anafilactice, cunoscute și sub numele de alergii mediate de imunoglobulina E (IgE) datorită anticorpului implicat. Aceste reacții alergice apar rapid și pot fi severe sau chiar pune viața în pericol.
În 2015, recomandările s-au schimbat pentru a sugera introducerea produselor alimentare pe bază de arahide la copii de la o vârstă foarte fragedă, antrenând efectiv sistemul lor imunitar să tolereze acest ingredient. Anterior, părinților li s-a recomandat să evite expunerea copiilor până când aceștia aveau cel puțin 3 ani.
„Toată lumea s-a întrebat dacă aceste intervenții semnificative în sănătatea publică au avut un impact asupra reducerii ratelor de alergii alimentare mediate de IgE în Statele Unite”, spune imunologul Stanislaw Gabryszewski, de la CHOP.
„Acum avem date care sugerează că efectul acestei intervenții semnificative în sănătatea publică se produce.”
Cercetătorii au analizat date de sănătate despre aproape 125.000 de copii născuți înainte și după introducerea celor mai recente ghiduri. Alergiile mediate de IgE la arahide au scăzut de la 0,79% la 0,45% din grupul de studiu, în timp ce orice alergie alimentară mediată de IgE a scăzut de la 1,46% la 0,93%.
Acestea sunt schimbări semnificative, sugerând că din fiecare 200 de copii mici expuși la aceste alimente, unul a evitat o potențială alergie.
„Descoperirile noastre sunt relevante pentru cei dintre noi care tratăm pacienți și pentru cei care au grijă de sugari, iar o mai mare conștientizare, educație și advocacy ar putea crește și mai mult rezultatele pozitive observate în acest studiu”, spune imunologul David Hill, de la CHOP.
Studiul confirmă concluziile din acest an, bazate pe un eșantion mai mic de copii din Australia. În acea cercetare, introducerea arahidelor și ouălor în diete în jurul vârstei de șase luni a fost asociată cu o reducere semnificativă a numărului de alergii dezvoltate.
În timp ce ghidurile din 2015 – din studiul Learning Early About Peanut Allergy (LEAP) – s-au concentrat pe arahide, ele au fost extinse în 2021 pentru a acoperi mai multe alergii mediate de IgE. Schimbările nu au fost adoptate în mod universal imediat, așa că observarea efectelor la această etapă relativ timpurie este încurajatoare.
Cu toate acestea, o analiză a unui număr mai mare de copii pe o perioadă mai lungă va fi necesară pentru a confirma relația între expunerea timpurie și mai puține alergii și pentru a ne oferi mai multe date despre strategiile eficiente de prevenție.
„Studiile viitoare ar putea explora potențial practicile specifice de hrănire care să ne ajute să înțelegem mai bine t

Editor RevistaSanatatii.ro. Isi doreste ca activitatea lui sa aduca speranta milioanelor de oameni bolnavi din Romania, sa le aline suferintele si sa le ofere speranta.