Impactul asupra sănătății al tulburărilor alimentare este complex și de lungă durată, relevă un studiu

0
(0)

Un studiu amplu, publicat în jurnalul de acces deschis BMJ Medicine, a descoperit că impactul asupra sănătății al tulburărilor alimentare, cum ar fi anorexia, bulimia și binge eating, nu este doar complex, afectând multe sisteme de organe diferite, ci și de lungă durată.

Riscurile unor afecțiuni grave, precum diabetul, insuficiența renală și hepatică, fracturile și decesul prematur, sunt deosebit de ridicate în primele 12 luni de la diagnosticare. Aceste riscuri cresc persistă ani de zile, subliniind necesitatea unor servicii de sănătate multidisciplinare integrate și monitorizare continuă pentru a îmbunătăți rezultatele, au concluzionat cercetătorii.

Cercetătorii au remarcat o creștere semnificativă a ratei tulburărilor alimentare în Marea Britanie de la restricțiile impuse de pandemia COVID-19. Însă, în timp ce consecințele mentale și fizice dăunătoare sunt bine cunoscute, efectele pe termen lung sunt mai puțin înțelese, au adăugat aceștia.

Pentru a consolida baza de dovezi, cercetătorii au analizat în detaliu datele medicale anonimizate din Clinical Practice Research Datalink, conectate la datele de statistici spitalicești și certificatele de deces pentru persoane din întreaga Anglie pe o perioadă de 20 de ani (1998-2018).

Un total de 24.709 persoane, cu vârste cuprinse între 10 și 44 de ani, diagnosticate cu tulburări alimentare, au fost asociate pe criterii de vârstă, sex și practică medicală cu până la 20 de alte persoane fără aceste tulburări (493.001 în total), urmărindu-li-se starea de sănătate mintală și fizică timp de 10 ani.

Majoritatea (89%) din întreaga mostră erau femei. 14,5% (3.577) aveau anorexie; 20,5% (5.085) sufereau de bulimie; 5% (1.215) aveau o tulburare de binge eating; iar la 60% (14.832), tulburarea alimentară era nespecificată.

Analiza datelor a relevat că tulburările alimentare sunt asociate cu riscuri semnificativ mai mari pentru sănătatea fizică și mentală precară, dar și pentru deces prematur.

În primul an de la diagnosticare, persoanele cu tulburări alimentare aveau de 6 ori mai multe șanse să fie diagnosticate cu insuficiență renală și de aproape 7 ori mai multe șanse să fie diagnosticate cu boli hepatice, fiind de asemenea expuse unor riscuri semnificativ mai mari de osteoporoză (de 6 ori mai mare), insuficiență cardiacă (de două ori mai mare) și diabet (de trei ori mai mare).

Riscurile de insuficiență renală și boli hepatice erau încă de 2,5 până la aproape 4 ori mai mari după cinci ani, cu 110 și, respectiv, 26 de cazuri mai multe decât s-ar fi așteptat, per 10.000 de persoane la 10 ani.

Similar, riscurile pentru sănătatea mintală precară erau semnificativ mai mari la 12 luni după diagnosticarea unei tulburări alimentare: riscurile de depresie erau de 7 ori mai mari, cu 596 de cazuri suplimentare la 10.000 de persoane, în timp ce cele de automutilare erau de peste 9 ori mai mari, cu 309 cazuri suplimentare/10.000. Și deși erau mai mici, aceste riscuri crescute

Cat de utila a fost aceasta pagina?

Click pe o steluta sa votezi

Vot mediu 0 / 5. Numar de voturi: 0

Nu sunt voturi pana acum. Fii primul care voteaza.

Ne pare rau ca nu ti-a fost util acest articol

Ajuta-ne sa ne imbunatatim

Cum putem sa ne imbunatatim?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *