Descoperirea experților: Cum poți imita efectele lui Ozempic fără medicamente

0
(0)

Acum că știm că semnalele de la intestin la creier suprimă pofta de mâncare și ajută la controlul nivelului zahărului din sânge, cercetătorii sunt în căutarea unor stimulente fără medicamente.

Medicamentele precum Ozempic sunt concepute pentru a imita un „hormon de sațietate” natural produs de intestin, numit GLP-1 (glucagon-similar peptide-1). Cu toate acestea, versiunea sintetică durează mai mult în corp.

Studii: Oamenii de știință ar fi putut descoperi o alternativă naturală la Ozempic

Niciun compus natural testat până acum nu poate replica exact efectele acestor injecții cu durată lungă, dar cercetările preliminare indică faptul că anumite alimente și momentul consumului lor ar putea fi totuși utile.

Echipa de la Universitatea Heliopolis din Cairo, condusă de microbiologul Tohada AL-Noshokaty, dorește să „inaugureze o nouă eră a reglării GLP-1, accesând resursele naturii”.

„Pliabilitatea pacienților și calitatea vieții ar putea fi îmbunătățite considerabil prin utilizarea modulatorilor naturali de GLP-1, care ar putea fi mai ușori pentru organism”, sugerează autorii într-un articol de revizuire publicat în Toxicology Reports în iunie.

„Pentru populațiile cu resurse financiare sau alte limitate”, adaugă ei, „remediile naturale ar putea oferi o alternativă mai accesibilă și mai puțin costisitoare la medicina convențională.”

Pentru revizuirea lor, AL-Noshokaty și colegii au parcurs literatura și au descoperit mai multe exemple de produse naturale care ar putea avea unele caracteristici similare cu medicamentele GLP-1.

Cercetarea este încă preliminară, dar resursele naturale pe care oamenii de știință le investighează includ scorțișoară, grâu, ghimbir, ceai verde fermentat și un compus vegetal amar numit berberină.

Deoarece GLP-1-ul natural rămâne în corp pentru o perioadă scurtă înainte de a fi descompus de enzime, cercetătorii cred că consumul acestor compuși naturali la anumite momente este cheia pentru a beneficia de efectele lor.

În ultimul an, de exemplu, mai multe studii controlate randomizate au arătat că un ‘premese’ de proteină din zer (un produs secundar al procesului de fabricare a brânzei) poate îmbunătăți nivelul de glucoză din sânge și nivelurile de insulină pentru o perioadă scurtă după aceea.

Un studiu publicat în septembrie 2025 a randomizat 18 persoane cu obezitate și fără diabet de tip 2 să bea fie proteină din zer, fie apă, cu 15 minute înainte de micul dejun și din nou înainte de prânz timp de patru zile consecutive.

Cei care au băut proteina din zer au prezentat niveluri semnificativ reduse de glucoză după micul dejun, cu un efect modest de suprimare a poftei de mâncare la prânz.

Posibilele mecanisme pot implica efecte asupra hormonilor GLP-1, autorii studiului ipotezează, „care sunt secretați din tractul gastrointestinal și afectează pofta de mâncare reglând procesele digestive și semnalizarea neurală în sistemul nervos central.”

Plantele medicinale se dovedesc, de asemenea, a fi domenii fructuoase de cercetare. În august 2025, o revizuire a constatat că flavonoizii, care co…

Cat de utila a fost aceasta pagina?

Click pe o steluta sa votezi

Vot mediu 0 / 5. Numar de voturi: 0

Nu sunt voturi pana acum. Fii primul care voteaza.

Ne pare rau ca nu ti-a fost util acest articol

Ajuta-ne sa ne imbunatatim

Cum putem sa ne imbunatatim?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *