Un studiu recent sugerează că kimchi ar putea contribui la susținerea sistemului imunitar.
Studiul s-a concentrat pe 13 adulți supraponderali, timp de 12 săptămâni. Participanții au fost repartizați aleatoriu în trei grupuri. Un grup a primit un placebo, în timp ce celelalte două grupuri au primit două tipuri diferite de pudră de kimchi (kimchi care fusese liofilizat și pus într-o capsulă).
Primul tip de pudră de kimchi a fost fermentat natural folosind microorganisme deja prezente în mediu. Cel de-al doilea tip a fost fermentat cu o cultură bacteriană aleasă în loc să se bazeze pe microorganisme naturale. Cantitatea de pudră de kimchi oferită zilnic participanților a fost aproximativ echivalentă cu consumul a 30 de grame de kimchi proaspăt.
Mosteneste: Tehnica de Conservare a Alimentelor Ar Putea Fi Motivul Creșterii Creierului Uman, Conform Cercetătorilor
Au fost recoltate probe de sânge înainte și după studiu, analizate folosind o tehnică care arată ce face fiecare celulă imunitară în loc să ofere o medie generală. Aceasta oferă o vedere detaliată a modului în care a răspuns sistemul imunitar.
Studiul a arătat că kimchi a influențat sistemul imunitar într-un mod specific. A crescut activitatea celulelor de prezentare a antigenelor (APC). Acestea sunt celule imunitare care absorb patogeni, îi procesează și prezintă fragmente ale acestor patogeni pe suprafața lor astfel încât celulele T ajutătoare ale organismului (care coordonează răspunsul imunitar general) să știe să declanșeze un răspuns împotriva acelor patogeni specifici.
Kimchi a crescut, de asemenea, activitatea anumitor gene care acționează ca niște comutatoare, ajutând aceste celule imunitare să trimită semnale mai clare către celulele T.
Au existat și schimbări genetice în celulele T ajutătoare care le-au făcut să reacționeze mai rapid la orice declanșează un răspuns imunitar. Deoarece celulele T ajutătoare coordonează răspunsurile imune, aceste schimbări înseamnă că ele sunt mai bine pregătite să ajute alte celule imunitare să lupte eficient împotriva infecțiilor.
Celelalte celule imunitare au rămas în mare parte neschimbate, ceea ce înseamnă că kimchi a vizat celulele T ajutătoare în loc să activeze întregul sistem imunitar. Menținerea acestui echilibru este importantă deoarece sistemul imunitar trebuie să fie capabil să răspundă eficient la infecții, evitând în același timp inflamația excesivă care poate deteriora țesuturile.
În ansamblu, rezultatele sugerează că kimchi ajută sistemul imunitar să răspundă mai eficient la amenințări fără a provoca prea multă inflamație.
Ambele tipuri de kimchi au produs aceste efecte – deși kimchi-ul cu cultură de pornire a arătat un efect ușor mai puternic. Cei care au luat placebo-ul nu au prezentat schimbări imunitare.
Aceste constatări indică beneficii potențiale pentru apărarea împotriva virușilor, reacția la vaccinuri și reglarea inflamației – deși sunt necesare cercetări suplimentare.
Este important de menționat că acest studiu a fost mic și s-a concentrat pe schimbările din celulele imunitare, nu act
Sursa: [Studiul original](link către studiu, dacă este disponibil)

Editor RevistaSanatatii.ro. Isi doreste ca activitatea lui sa aduca speranta milioanelor de oameni bolnavi din Romania, sa le aline suferintele si sa le ofere speranta.







