Creșterea globală a alimentelor ultraprocesate reprezintă o amenințare majoră pentru sănătatea publică, avertizează experții

0
(0)

Un nou studiu publicat în revista The Lancet, realizat de 43 de experți globali, subliniază o provocare urgentă pentru sănătatea publică: creșterea consumului de alimente ultraprocesate (UPF). Acest trend impune necesitatea unor politici coordonate și acțiuni de advocacy pentru a aborda această problemă. Studiul dezvăluie tactici utilizate de companiile de UPF pentru a stimula consumul și a împiedica implementarea unor politici eficiente. De asemenea, oferă un plan de acțiune pentru schimbare, orientat către reglementări guvernamentale eficiente, mobilizare comunitară și promovarea unor diete mai accesibile și mai sănătoase.

Profesorul Carlos Monteiro de la Universitatea din Sao Paulo, Brazilia, afirmă: „Creșterea consumului de alimente ultraprocesate redefinește dietele la nivel mondial, înlocuind alimentele proaspete și minim procesate. Acest schimb în ceea ce consumă oamenii este alimentat de puternice corporații globale care obțin profituri imense prin prioritizarea produselor ultraprocesate, susținute de o marketing extensiv și lobby politic pentru a bloca politici de sănătate publică eficiente în sprijinul unei alimentații sănătoase.”

Profesoara Camila Corvalan de la Universitatea din Chile adaugă: „Abordarea acestei provocări necesită ca guvernele să adopte acțiuni politice îndrăznețe și coordonate – de la includerea marcatorilor pentru UPF-uri în etichetele din față ale produselor până la restricționarea marketingului și implementarea taxelor pe aceste produse pentru a finanța un acces mai mare la alimente nutritive și accesibile.”

Dr. Phillip Baker de la Universitatea din Sydney, Australia, menționează: „Avem nevoie de un răspuns puternic la nivel global în domeniul sănătății publice – asemănător cu eforturile coordonate de a contracara industria tutunului. Acest lucru include protejarea spațiilor politice de lobby-ul politic și construirea unor coaliții puternice pentru a milita pentru sisteme alimentare sănătoase, echitabile și durabile și pentru a se opune puterii corporatiste.”

Alimentele ultraprocesate, așa cum sunt definite de clasificarea Nova, sunt produse de marcă noi realizate din ingrediente industriale ieftine precum uleiuri hidrogenate, izolați proteici sau sirop de glucoză/fructoză și aditivi alimentari cosmetici (de ex. coloranți, îndulcitori artificiali, emulsificatori). Acestea sunt concepute și promovate pentru a înlocui alimentele proaspete și minim procesate și mesele tradiționale, maximizând în același timp profiturile corporative.

Primul articol din noua serie Lancet analizează dovezi științifice privind UPF-urile și sănătatea, începând cu momentul în care clasificarea Nova a fost dezvoltată de Prof. Carlos Monteiro și echipa sa în 2009. Seria prezintă dovezi constante conform cărora UPF-urile înlocuiesc modelele alimentare stabilite de mult timp, agravează calitatea dietei și sunt asociate cu un risc crescut de multiple boli cronice legate de alimentație.

Diverse studii naționale indică o creștere a procentului de UPF-uri în diete: contribuția energetică estimată a UPF-urilor la achizițiile totale de alimente pentru gospodărie sau la aportul zilnic de alimente a triplat în Spania (de la 11% la 32%) și în China (de la 4% la 10%).

Cat de utila a fost aceasta pagina?

Click pe o steluta sa votezi

Vot mediu 0 / 5. Numar de voturi: 0

Nu sunt voturi pana acum. Fii primul care voteaza.

Ne pare rau ca nu ti-a fost util acest articol

Ajuta-ne sa ne imbunatatim

Cum putem sa ne imbunatatim?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *