Într-un studiu comandat de compania japoneză de produse alimentare Meiji Co., cercetătorii din Japonia au analizat datele a 7,914 de persoane în vârstă de 65 de ani sau mai mult. Jumătate dintre acestea au raportat că mănâncă brânză cel puțin o dată pe săptămână, în timp ce cealaltă jumătate a declarat că nu consumă deloc brânză.
Starea de sănătate a participanților a fost monitorizată timp de trei ani. Din grupul care consuma brânză, 134 de persoane au dezvoltat demență (3.4%); în rândul celor care evitau brânza, 176 au dezvoltat demență (4.5%). Aceasta înseamnă o diferență de aproximativ 10 sau 11 cazuri suplimentare la fiecare 1,000 de persoane.
Deși aceasta nu este o variație foarte mare și arată o asociere în loc de cauzalitate, se adaugă la ceea ce știm deja despre dieta și demență – și cum obiceiurile alimentare se leagă de sănătatea fizică și mentală în general.
„Aceste constatări sunt în concordanță cu dovezi anterioare de observație care leagă consumul de produse lactate de sănătatea cognitivă”, scriu Seungwon Jeong, un cercetător de geriatrie la Universitatea Niimi din Japonia, și colegii săi în articolul lor publicat.
Cercetătorii au luat în considerare mai mulți factori care pot influența riscul de demență, inclusiv vârsta, sexul, nivelul de educație și venitul.
Într-o analiză secundară, au ținut cont și de alimentația sănătoasă: cei care evitau brânza aveau tendința să aibă diete mai puțin sănătoase, ceea ce ar putea contribui la legătură. Asociația a fost mai puțin puternică în această analiză, dar tot a fost semnificativă.
Cu alte cuvinte, pare să fie ceva specific la brânză care ar putea preveni dezvoltarea demenței, în afara efectelor benefice pe care o dietă nutritivă le poate avea. Acest lucru nu a fost studiat în mod specific de cercetători, dar studiile anterioare oferă câteva indicii despre ce s-ar putea întâmpla aici.
Brânza conține nutrienți cunoscuți pentru sănătatea creierului, cum ar fi vitamina K. De asemenea, este bogată în bacterii benefice pentru intestin, iar multe studii anterioare au descoperit o legătură între sănătatea intestinului și demență.
Există, de asemenea, dovezi solide că alimentele lactate fermentate precum brânza sunt bune pentru inimă, iar sănătatea inimii este ceva ce s-a crezut întotdeauna că este important în riscul de demență. Așa cum se întâmplă de obicei cu demența, probabil că există mulți factori diferiți care acționează împreună.
„Deși studiul actual nu a inclus evaluări de biomarkeri sau mecanice, câteva caracteristici nutriționale ale brânzei ar putea oferi o explicație plauzibilă pentru asocierea observată”, scriu cercetătorii.
Demența a fost declarată o prioritate majoră în domeniul sănătății publice de către Națiunile Unite, și se estimează că cel puțin 50 de milioane de persoane sunt în prezent afectate de
Sursa: [A Taste For Cheese May Reveal Your Future Risk of Dementia](link catre sursa)

Editor RevistaSanatatii.ro. Isi doreste ca activitatea lui sa aduca speranta milioanelor de oameni bolnavi din Romania, sa le aline suferintele si sa le ofere speranta.






