Un studiu recent a arătat că furnizarea de mese sănătoase adaptate medical sau cutii cu produse proaspete, împreună cu consiliere nutrițională oferită de un dietetician, a condus la o îmbunătățire a calității vieții pentru persoanele cu insuficiență cardiacă, comparativ cu cei care au primit consiliere alimentară fără livrarea de alimente sănătoase. Prezentarea științifică de ultim moment a avut loc astăzi la American Heart Association’s Scientific Sessions 2025. Această întâlnire, desfășurată în perioada 7-10 noiembrie la New Orleans, reprezintă un schimb global de vârf al celor mai recente progrese științifice, cercetări și actualizări practice bazate pe dovezi în domeniul științei cardiovasculare.
Conform autorului principal al studiului, Dr. Ambarish Pandey, profesor asociat de medicină internă în cadrul diviziei de cardiologie și geriatrie la UT Southwestern Medical Center din Dallas și director medical al programului de insuficiență cardiacă cu fracție de ejecție păstrată al centrului, „Persoanele cu insuficiență cardiacă pot experimenta adesea o agravare a stării lor dacă nu consumă tipul potrivit de alimente după ce se întorc acasă din spital. Oamenii au nevoie de mese nutritive care să le ofere substanțele nutritive potrivite pentru sănătate optimă, inclusiv aportul caloric adecvat, cantitatea potrivită de proteine și cantități limitate de sodiu, zahăr și grăsimi.”
Studiul aleatoriu a inclus 150 de adulți care au fost înscriși în studiu în decurs de două săptămâni de la externarea din spital pentru insuficiență cardiacă acută. Participanții au fost repartizați în una dintre cele trei grupuri: un grup a primit mese adaptate medical și consiliere nutrițională cu un dietetician; al doilea grup a primit cutii cu produse proaspete și consiliere nutrițională; iar al treilea grup a primit consiliere alimentară fără livrare de alimente.
Participanții care primeau fie mese, fie produse, au fost, de asemenea, împărțiți în două subgrupuri. Un subgrup a primit alimente doar dacă ridicau medicamentele de la farmacie și participau la consultațiile programate la clinică. Celălalt subgrup a primit alimente indiferent dacă ridicau medicamentele sau participau la consultații la clinică. Programele de livrare de mese și alimente au durat 90 de zile.
Principalele concluzii ale studiului includ:
„Aceste constatări indică potențialul alimentelor sănătoase de a influența rezultatele și progresia bolii pentru persoanele cu afecțiuni cronice precum insuficiența cardiacă. Dacă putem identifica cea mai bună strategie pentru a oferi acces la alimente sănătoase, acest lucru ar putea fi transformativ pentru persoanele cu insuficiență cardiacă, care sunt deosebit de vulnerabile după spitalizare”, a declarat Pandey. „Cred că alimentația sănătoasă poate fi la fel de puternică ca medicamentele pentru persoanele cu afecțiuni cronice precum insuficiența cardiacă.”
Accesul la alimente sănătoase reprezintă un factor social care contribuie la sănătatea globală, inclusiv la sănătatea cardiovasculară.

Editor RevistaSanatatii.ro. Isi doreste ca activitatea lui sa aduca speranta milioanelor de oameni bolnavi din Romania, sa le aline suferintele si sa le ofere speranta.








