Este bine-cunoscut și cercetat faptul că fumatul este dăunător sănătății, existând chiar similarități între fumat și procesul de îmbătrânire la nivel molecular. Cu toate acestea, fumul de tert, deși afectează aproximativ o treime din populație, pare să primească mai puțină atenție, deși este la fel de nociv pentru sănătatea umană și a fost asociat cu 1,2 milioane de decese pe an printre non-fumători. La non-fumători, expunerea la fumul de tert a fost de asemenea asociată cu apariția bolilor arterelor coronariene, a cazurilor de cancer pulmonar, de cancer la sân, de boală pulmonară obstructivă cronică (BPOC) și de diabet.
Pentru a înțelege mai bine mecanismul molecular care stă la baza impactului sistemic al fumului de tert asupra sănătății, cercetătorii au investigat toate proteinele plasmatice (proteomul) a 48 de angajați sănătoși din restaurante expuși profesional la fum de tert. Aceștia au efectuat un studiu inițial asupra acelorași angajați care raportau anterior impactul fumatului pasiv asupra celulelor epiteliale nazale, care arăta modificări ale nivelurilor diferitelor proteine implicate în stresul oxidativ și detoxifierea celulară. De data aceasta, și-au propus să investigheze „modificările globale ale expresiei proteice la nivelul plasmei” după expunerea la fum de tert.
Cercetătorii au împărțit colectivul în trei categorii principale: Non-Fumători (NF), Non-Fumători Expusi (NFE) și Fumători Curenti (FC), sau în cinci subgrupuri: Niciodată Fumători (N), Niciodată Fumători Expusi (NE), Fumători Anteriori (FA), Fumători Anteriori Expusi (FAE) și Fumători Curenti (FC). Autorii au analizat proteinele diferențial exprimate în aceste grupuri, cu restricția că proteinele trebuiau să fie detectate în cel puțin 80% din fiecare grup sau subgrup.
Cercetătorii au evidențiat mai multe proteine și funcții care au fost diferențial exprimate în rândul subgrupurilor. Aceste date au arătat că procesele legate de imunitate, răspunsuri inflamatorii, transcripție genetică, autofagie, transport sanguin, semnalizare mTORC1 și descompunerea proteinelor, printre altele, au fost afectate de fumat și fumul de tert.
Cercetătorii au discutat, de asemenea, proteine specifice identificate în analiza lor, inclusiv cele care au arătat cele mai mari diferențe în expresie între grupuri, și au sugerat posibilul impact al acestor proteine asupra persoanelor expuse la fumul de tert. Au descoperit că una dintre proteinele ale căror niveluri au fost crescute la acești oameni este butirilcolinesteraza (BChE), o enzimă care poate neutraliza compușii toxici. Autorii sugerează că nivelurile crescute ale acestei proteine pot reprezenta „un răspuns de detoxifiere compensator”.
O altă proteină care avea niveluri reduse în plasma subgrupurilor Niciodată și Fumători Anteriori Expusi este proteina de legare a vitaminei D (GC), care este esențială pentru transportul vitaminei D și eliminarea actinei. Cercetătorii au ipotezat că expunerea la fumul de tert „ma
Sursa: [Link către studiul original]

Senior Editor RevistaSanatatii.ro. Pasionat de lifespan, fan David Sinclair.





