Ce se întâmplă în Gura Ta atunci când Mănânci Zahăr

0
(0)

Dar ce se întâmplă în gura ta în primele minute și ore după ce mănânci acele dulciuri?

Chiar dacă probabil știi că consumul excesiv de zahăr poate provoca carii dentare – adică, deteriorarea dinților – s-ar putea să nu fie la fel de familiarizat cu modul în care bacteriile folosesc acele zaharuri pentru a construi un film lipicios numit placa pe dinți imediat ce iei prima înghițitură dulce.

Suntem o echipă de microbiologi care studiază cum bacteriile orale cauzează cariile dentare. Iată ce se întâmplă în gura ta în momentul în care zahărul trece de buzele tale – și cum îți poți proteja dinții.

În câteva secunde de la prima înghițitură sau sorbitură de ceva dulce, bacteriile care își fac casa în gura umană încep să folosească acele zaharuri din alimentație pentru a crește și a se înmulți. În procesul de transformare a acestor zaharuri în energie, aceste bacterii produc cantități mari de acizi.

Ca rezultat, doar un minut sau două după consumul alimentelor sau băuturilor cu conținut ridicat de zahăr, aciditatea gurii tale crește la niveluri care pot dizolva smalțul – adică, mineralele care alcătuiesc suprafața dinților.

În fericire, saliva vine în ajutor înainte ca acești acizi să înceapă să corodeze suprafața dinților. Spală excesul de zaharuri, neutralizând în același timp acizii din gura ta.

Gura ta mai adăpostește și alte bacterii care concurează cu cele care provoacă cariile pentru resurse și spațiu, luptându-se cu ele și restabilind aciditatea gurii la niveluri care nu sunt dăunătoare pentru dinți.

Cu toate acestea, consumul frecvent de dulciuri și băuturi zaharoase poate hrăni în exces bacteriile dăunătoare într-un mod în care nici saliva, nici bacteriile utile nu le pot învinge.

Bacteriile care provoacă cariile folosesc, de asemenea, zaharurile din alimentație pentru a crea un strat lipicios numit biofilm, care acționează ca o fortăreață atașată de dinți. Biofilmurile sunt foarte greu de îndepărtat fără forță mecanică, cum ar fi periajul regulat al dinților sau curățarea la cabinetul dentistului.

În plus, biofilmurile impun o barieră fizică care restricționează ceea ce trece de granițele lor, astfel încât saliva nu mai poate face treaba de neutralizare a acidului la fel de bine. Pentru a agrava lucrurile, în timp ce bacteriile care provoacă cariile pot supraviețui în aceste condiții acide, bacteriile bune care luptă împotriva lor nu pot.

În aceste fortărețe protejate, bacteriile care provoacă cariile pot continua să se înmulțească, menținând nivelul de aciditate al gurii ridicat și ducând la o pierdere ulterioară a mineralelor dinților până când o carie devine vizibilă sau dureroasă.

Înainte de a mânca următoarea gustare dulce, există câteva măsuri pe care le poți lua pentru a ajuta la ținerea la distanță a bacteriilor care provoacă cariile și pentru a-ți proteja dinții.

În primul rând, încearcă să reduci cantitatea de zahăr consumată și consumă alimentele sau băuturile zaharoase în timpul unei mese. Astfel, producția crescută de salivă care apare în timpul mesei poate ajuta la spălarea zaharurilor și la neutralizarea acizilor din gură.

În plus, evită să mănânci între mese sau să bei băuturi zaharoase pe tot parcursul zilei, deoarece acest lucru poate menține aciditatea gurii la un nivel ridicat, favorizând formarea cariilor.

Sursa: [Articolul original în limba engleză](link către sursa originală)

Cat de utila a fost aceasta pagina?

Click pe o steluta sa votezi

Vot mediu 0 / 5. Numar de voturi: 0

Nu sunt voturi pana acum. Fii primul care voteaza.

Ne pare rau ca nu ti-a fost util acest articol

Ajuta-ne sa ne imbunatatim

Cum putem sa ne imbunatatim?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *