Oamenii de știință se întreabă dacă aceste descoperiri ar putea ajuta oamenii să-și îmbunătățească longevitatea și calitatea vieții.
Isoleucina este unul dintre cele trei aminoacizi cu lanț ramificat pe care organismul nostru îi folosește pentru a produce proteine. Este esențială pentru supraviețuirea noastră, dar celulele noastre nu o pot produce de la zero, așa că trebuie să o obținem din surse precum ouăle, lactatele, proteina de soia și carnea.
Însă poate exista întotdeauna prea mult dintr-un lucru bun.
Într-un studiu anterior, rezultatele unui sondaj din perioada 2016-2017 cu rezidenții din Wisconsin au arătat că cantitatea de izoleucină din dietă era legată de sănătatea metabolică, iar persoanele cu IMC-uri mai mari aveau tendința de a consuma mult mai mult acest aminoacid.
În cel mai recent studiu, un grup divers genetic de șoareci a fost hrănit fie cu o dietă conținând 20 de aminoacizi comuni ca grup de control, fie cu o dietă în care toți aminoacizii erau reduceți cu aproximativ două treimi, sau cu o dietă în care doar izoleucina a fost redusă în aceeași măsură.
Șoarecii aveau aproximativ șase luni la începutul studiului, echivalentul vârstei de 30 de ani la om. Aceștia puteau mânca cât doreau, dar doar din tipul specific de hrană furnizat grupului lor.
„Ne place să spunem că o calorie nu este doar o calorie,” a explicat endocrinologul Dudley Lamming de la Universitatea Wisconsin, care a fost implicat în ambele studii, în 2023 când cele mai noi descoperiri au fost publicate.
„Componentele diferite ale dietei tale au valoare și impact dincolo de funcția lor ca o calorie, și am investigat unul dintre componentele pe care mulți oameni ar putea să-l consume în exces.”
Restrângerea izoleucinei din dietă a crescut speranța de viață și sănătatea șoarecilor, a redus fragilitatea acestora și a promovat tonusul și controlul glicemic.
Speranța de viață a șoarecilor masculi a crescut cu 33% în comparație cu cei cărora izoleucina nu le-a fost restricționată, iar la femele a fost o creștere de 7%.
Acești șoareci au obținut scoruri mai bune la 26 de măsurători de sănătate, inclusiv forța musculară, rezistența, nivelurile de zahăr din sânge, utilizarea cozii și căderea părului.
Șoarecii masculi din acest grup au avut o înzestrare prostatică legată de vârstă mai mică și au fost mai puțin predispuși să dezvolte tumori canceroase, care sunt comune la diferitele tulpini de șoareci.
„Este interesant și încurajator să ne gândim că o schimbare în dietă ar putea face încă o diferență atât de mare în speranța de viață și ceea ce numim ‘perioada de sănătate,’ chiar și atunci când a început mai aproape de mijlocul vieții,” a spus Lamming.
În mod curios, șoarecii care au primit hrană cu conținut scăzut de izoleucină au mâncat semnificativ mai multe calorii decât ceilalți. Dar în loc să ia în greutate, aceștia au ars de fapt mai multă energie și au menținut greutăți corporale mai reduse, chiar dacă nivelurile lor de activitate nu erau diferite.
Pentru a viziona un rezumat al studiului, urmăriți videoclipul de mai jos:
Sursa: [Sursa originală](link catre sursa originala)

Editor RevistaSanatatii.ro. Isi doreste ca activitatea lui sa aduca speranta milioanelor de oameni bolnavi din Romania, sa le aline suferintele si sa le ofere speranta.







