Acești experți susțin că aceste tipuri de carne, care sunt adesea conservate cu substanțe chimice numite nitriți, prezintă un risc de cancer pe care guvernele succesive din Marea Britanie nu au reușit să-l abordeze.
Ei îndeamnă guvernul să acționeze pe baza dovezilor tot mai numeroase conform cărora aceste alimente pot crește riscul de cancer, în special de cancer colorectal (la colon). Acest tip de cancer este în creștere, în special printre tineri, din motive ce rămân neclare, în ciuda creșterii cercetărilor asupra posibilelor cauze.
Studiu masiv nu găsește un nivel „sigur” de consum de carne procesată
Au trecut aproape zece ani de când Agenția Internațională pentru Cercetarea Cancerului a Organizației Mondiale a Sănătății (IARC) a clasificat carnea procesată ca un carcinogen de grup 1, ceea ce înseamnă că există dovezi puternice că poate cauza cancer. Acest lucru o plasează în aceeași categorie cu tutunul și azbestul.
De atunci, guvernul britanic a fost supus unei presiuni tot mai mari pentru a reglementa sau interzice conservanții cancerigeni utilizați în multe tipuri de carne procesată, cum ar fi baconul și șunca.
Acești conservanți, cunoscuți sub numele de nitriți, sunt adăugați pentru a menține carnea proaspătă și roz, a îmbunătăți gustul și a preveni alterarea. Dar acum sunt implicați în zeci de mii de cazuri de cancer în fiecare an în Marea Britanie.
Pericolul vine din modul în care acționează nitriții odată ce sunt consumați. În interiorul organismului, aceștia se pot transforma în compuși numiți nitrozamine, care sunt carcinogeni puternici ce dăunează ADN-ului, materialul genetic care controlează modul în care celulele cresc și se divid.
Aceste nitrozamine se pot atașa de ADN în ficat, formând aducte de ADN, care sunt mici legături chimice ce se lipește de materialul genetic și îi distorsionează structura. Această deteriorare poate cauza erori genetice care, în timp, se acumulează și permit celulelor să se dividă necontrolat, formând tumori, în special în colon.
Nitrozaminele pot declanșa, de asemenea, stres în celule prin crearea de molecule nocive numite specii reactive de oxigen, care provoacă daune suplimentare ADN-ului. Această combinație de stres oxidativ și instabilitate genetică poate ajuta la dezvoltarea și răspândirea cancerului.
Experții estimează că nitriții din carnea procesată au cauzat aproximativ 54.000 de cazuri de cancer colorectal în Marea Britanie în ultimii zece ani. Din momentul clasificării de către IARC în 2015, consensul științific care susține această legătură a devenit doar mai puternic.
Studiile recente continuă să confirme o asociere clară între consumul de carne procesată și un risc crescut de cancer colorectal. Alte cercetări au extins aceste preocupări și la cancerul de sân, constatând că femeile care consumă carne procesată săptămânal au un risc semnificativ mai mare decât cele care nu o fac.
Cel mai mare risc vine de la carnea tratată cu nitriți. Ca răspuns, UE a restrâns reglementările prin reducerea nivelurilor permise de nitriți în carnea procesată. UE își propune să conducă în domeniul siguranței alimentare și prevenirii cancerului, încurajând utilizarea de alternative mai sigure.
Grupurile industriale de producători de alimente care se opun

Editor RevistaSanatatii.ro. Isi doreste ca activitatea lui sa aduca speranta milioanelor de oameni bolnavi din Romania, sa le aline suferintele si sa le ofere speranta.








