La opt ani de la evenimentul de sănătate, acesta suferă încă de amorțeală cronică pe partea stângă a corpului.
„Nu eram conștient de pericolele implicate,” a declarat pacientul anonim într-un studiu de caz.
„(Am rămas) cu amorțeală pe partea stângă, mână și degete, picior și degete de la picioare.”
Deși nu este încă clar dacă obiceiul bărbatului de a consuma băuturi energetice a cauzat direct cheagul de sânge din creierul său, aceste băuturi cu conținut ridicat de cafeină sunt cunoscute pentru creșterea presiunii arteriale pe termen scurt, iar unii oameni de știință sunt îngrijorați că ar putea avea un impact cronic cumulativ asupra organismului.
Atunci când bărbatul s-a prezentat inițial la departamentul de urgență cu simptome de accident vascular cerebral în vârstă de 50 de ani, presiunea sa arterială sistolică era atât de mare încât se afla în zona de criză hipertensivă.
Hipertensiunea este cel mai important factor de risc pentru un accident vascular ischemic și, desigur, o scanare a creierului a confirmat prezența unui cheag de sânge în creierul său.
În mod norocos, medicamentele au redus presiunea arterială a bărbatului, iar acesta a fost externat după trei zile. Cu toate acestea, câteva luni mai târziu, presiunea sa arterială a crescut din nou, în ciuda faptului că medicii i-au crescut dozele de medicamente.
După o mai bună investigație, pacientul a dezvăluit că consuma în medie opt băuturi energetice pe zi.
Acest lucru însemna că ingera până la 1,3 grame de cafeină zilnic. Ghidurile de sănătate sugerează în general un aport maxim de aproximativ 400 mg.
Odată ce pacientul a renunțat definitiv la consumul băuturilor energizante, presiunea sa arterială s-a echilibrat, iar medicii au reușit să îl scoată treptat de pe medicamentele pentru hipertensiune.
Astăzi, opt ani după accidentul vascular cerebral inițial, pacientul s-a recuperat aproape complet, deși simptomele senzoriale persistă.
„Așa cum ilustrează cazul nostru și discuția, este posibil ca atât consumul acut, cât și cel cronic de băuturi energizante să crească riscul de boli cardiovasculare și accident vascular cerebral, iar, în mod important, acest lucru poate fi reversibil,” explică medicii din spatele studiului de caz.
Băuturile energetice sunt cunoscute a conține 80 mg de cafeină într-o singură porție, dar acest lucru nu reflectă întotdeauna conținutul lor real de cafeină.
„Această cantitate declarată reprezintă ‘cafeina pură’, dar alte ingrediente din băuturile energizante conțin ‘cafeină ascunsă’ – de exemplu, guarana este considerată a conține cafeină la o concentrație de două ori mai mare decât un bob de cafea,” explică autorii studiului de caz.
Ce efecte are acest lucru asupra organismului pe termen lung nu este clar.
„Deși dovezile actuale nu sunt concludente,” scriu autorii, „propunem că o reglementare sporită a vânzărilor de băuturi energizante și a campaniilor de publicitate (care sunt adesea destinate unor vârste mai tinere) ar putea fi benefică pentru sănătatea cardiovasculară și cerebrovasculară viitoare a societății noastre.”
Echipa recomandă de asemenea ca profesioniștii din domeniul sănătății să întrebe despre consumul de băuturi energetice în cazurile de accident vascular cerebral debutant.
Sursa: [Articolul original](link catre sursa originala)

Editor RevistaSanatatii.ro. Isi doreste ca activitatea lui sa aduca speranta milioanelor de oameni bolnavi din Romania, sa le aline suferintele si sa le ofere speranta.







