Molecula mică, numită trimetilamină (TMA), reprezintă un tip major de metabolit bacterian – o clasă de substanțe chimice produse în mod natural prin procesele de transformare a nutrienților în energie și elemente de construcție.
Cercetătorii au descoperit acum dovezi în modele celulare umane și șoareci de laborator că TMA ar putea proteja organismul de unele dintre daunele declanșate de o dietă bogată în grăsimi. Mai exact, aceasta are efectul de a reduce inflamația și de a îmbunătăți răspunsul la insulină, ambele contribuind la reducerea riscului de diabet de tip 2.
Cercetările anterioare au făcut deja legătura între TMA și rezistența la insulină, deși rolul exact al metabolitului în conversația chimică dintre microbiomul intestinal și gazdă nu era clar.
Prin intermediul unei serii de experimente menite să identifice metabolitii individuali și să testeze capacitatea TMA de a atenua impactul dietelor bogate în grăsimi asupra șoarecilor și țesuturilor umane, cercetătorii au descoperit că această substanță chimică microbiană abundentă ar putea rupe unele dintre legăturile dintre diabet, obezitate și inflamația de nivel scăzut.
„Acest lucru schimbă perspectiva”, spune biochimistul de la ICL, Marc-Emmanuel Dumas. „Am demonstrat că o moleculă provenită de la microbiomul nostru intestinal ne poate proteja de efectele nocive ale unei diete proaste printr-un mecanism nou.”
TMA este produsă atunci când microbii din intestine descompun colina, un nutrient esențial găsit în alimente precum ouăle și carnea. Cercetătorii au demonstrat că creșterea aportului de colină în dietele bogate în grăsimi a blocat unele dintre consecințele cele mai grave ale acestora.
Analizele ulterioare au relevat că TMA inhibă proteina IRAK4, care declanșează în mod obișnuit un răspuns inflamator atunci când este detectată o dietă bogată în grăsimi. În viitor, o prevenție similară ar putea fi replicată prin medicamente, reducând gradul de inflamație rezultat din dietele bogate în grăsimi.
TMA a fost asociată și cu boala cardiovasculară în studii anterioare, parțial prin compusul înrudit trimetilamină N-oxid (TMAO) – așa că ideea că ar putea fi benefică pentru organism este una interesantă.
„Având în vedere amenințarea crescândă a diabetului la nivel mondial și complicațiile sale devastatoare pentru întregul pacient, inclusiv creierul și inima, este nevoie urgentă de o nouă soluție”, spune cardiologul și profesorul de medicină Peter Liu, de la Universitatea din Ottawa din Canada.
„Munca echipei noastre legată de alimentele de tip occidental, TMA produsă de microbiom și efectul său asupra switch-ului imunitar IRAK4, ar putea deschide complet noi modalități de a trata sau preveni diabetul, un factor de risc cunoscut pentru bolile cardiovasculare.”
Este încă devreme pentru această cercetare, iar aceste constatări vor trebui replicate în participanți umani pe o perioadă mai lungă de timp. În cele din urmă, am putea avea o nouă modalitate de gestionare a rezistenței la insulină care duce la diabet de tip 2.
Sursa: [Articolul original](link către sursa originală)

Editor RevistaSanatatii.ro. Isi doreste ca activitatea lui sa aduca speranta milioanelor de oameni bolnavi din Romania, sa le aline suferintele si sa le ofere speranta.







