Un studiu recent a identificat microbii intestinali implicați și i-a corelat cu scăderea riboflavinei (vitamina B2) și biotinei (vitamina B7), sugerând un tratament neașteptat de simplu care ar putea ajuta: vitaminele B.
„Terapia de suplimentare care vizează riboflavina și biotina promite a fi o posibilă cale terapeutică pentru ameliorarea simptomelor Parkinson și încetinirea progresiei bolii,” a declarat cercetătorul medical Hiroshi Nishiwaki de la Universitatea Nagoya din Japonia, când articolul a fost publicat în mai 2024.
Boala neurodegenerativă afectează aproximativ 10 milioane de oameni la nivel global, care, în cel mai bun caz, se pot baza pe terapii care încetinesc și ameliorează simptomele.
Simptomele încep de obicei cu constipație și probleme de somn, cu până la 20 de ani înainte de a progresa spre demență și pierderea debilitantă a controlului muscular.
Studiile anterioare au descoperit că persoanele cu boala Parkinson experimentează și modificări în microbiomul lor mult înainte ca alte semne să apară.
Analizând mostre de fecale de la 94 de pacienți cu boala Parkinson și 73 de persoane relativ sănătoase din Japonia, Nishiwaki și colegii săi au comparat rezultatele lor cu date din China, Taiwan, Germania și SUA.
Deși diferite grupuri de bacterii erau implicate în țările analizate, toate influențau căile de sinteză a vitaminelor B în corp.
Echipa a descoperit că modificările în comunitățile de bacterii intestinale erau asociate cu o scădere a riboflavinei și biotinei la persoanele cu boala Parkinson.
Cercetătorii au arătat apoi că lipsa vitaminelor B era legată de o scădere a acizilor grași cu catenă scurtă (SCFAs) și poliamine: molecule care ajută la crearea unui strat sănătos de mucus în intestine.
„Deficiențele în poliamine și SCFAs ar putea duce la subțierea stratului de mucus intestinal, crescând permeabilitatea intestinală, ambele fiind observate în boala Parkinson,” a explicat Nishiwaki.
Ei bănuiesc că stratul protector slăbit expune sistemul nervos intestinal la o cantitate mai mare de toxine cu care ne confruntăm mai des acum.
Acestea includ substanțe de curățare, pesticide și erbicide.
Astfel de toxine duc la supra-producția de fibre de α-sinucleină – molecule cunoscute pentru acumularea în celulele producătoare de dopamină din partea substantia nigra a creierului nostru – și la creșterea inflamației sistemului nervos, conducând în cele din urmă la simptomele mai debilitante de motor și demență ale bolii Parkinson.
Un studiu din 2003 a constatat că dozele mari de riboflavină pot ajuta la recuperarea unor funcții motorii la pacienții care au eliminat, de asemenea, carnea roșie din dieta lor.
Deci, este posibil ca dozele mari de vitamina B să prevină unele dintre daunele, propun Nishiwaki și echipa sa.
Toate acestea sugerează că microbiomurile intestinale sănătoase ar putea, de asemenea, să ofere protecție, și reducerea poluanților toxici din…
Sursa: [Link către sursa originală]

Editor RevistaSanatatii.ro. Isi doreste ca activitatea lui sa aduca speranta milioanelor de oameni bolnavi din Romania, sa le aline suferintele si sa le ofere speranta.








