Alergia la arahide este una dintre cele mai comune alergii alimentare, afectând între 1% și 2% dintre persoanele din Occident. Și, timp de mulți ani, prevalența lor a fost în creștere.
Însă un studiu recent din SUA arată că rata diagnosticelor de alergie la arahide la sugari a scăzut de fapt. Se pare că această scădere ar putea fi datorată schimbărilor în ghidurile privind alergiile – subliniind importanța introducerii acestui alergen comun încă din primele luni de viață.
O alergie alimentară este un tip de reacție alergică care apare atunci când sistemul tău imunitar reacționează incorect la lucruri pe care ar trebui să le ignore – precum polenul sau anumite tipuri de alimente. Cea mai comună afecțiune alergică este febra fânului – o reacție la polen. Alergia la arahide este una dintre cele mai comune alergii alimentare adevărate – și totodată cauza cea mai frecventă a reacțiilor alimentare fatale.
Procentul persoanelor cu alergii alimentare în Anglia s-a dublat între 2008 și 2018. Date similare în SUA au arătat că mai mult de triplul persoanelor au dezvoltat o alergie alimentară între 1997 și 2008.
Motivele pentru aceste creșteri sunt complexe și se datorează multor factori – incluzând expunerea la poluanți ambientali, modificări în microbiomul intestinal și predispoziția genetică. Există, de asemenea, o legătură între anumite condiții de sănătate inflamatorii (cum ar fi dermatita atopică) și probabilitatea ca un sugar să dezvolte o alergie alimentară.
Dar acest ultim studiu a arătat că SUA pare să se abată de la această tendință generală, cu alergiile la arahide în scădere la sugari.
Studiul a examinat schimbările în ratele alergiilor la arahide începând din 2015. Acesta a fost anul în care ghidurile privind alergiile din SUA s-au schimbat pentru a încuraja introducerea arahidelor la vârste fragede pentru sugarii considerați cei mai expuși riscului de alergie alimentară (cum ar fi cei cu dermatită atopică).
Cercetările anterioare arătaseră că aceste schimbări ale ghidurilor au dus la o creștere a numărului de părinți care le-au introdus copiilor lor arahide în dietă până la vârsta de un an. Echipa de cercetare a dorit să evalueze dacă aceasta a avut vreun efect și asupra ratelor de alergie la arahide.
Au fost incluși aproape 39.000 de copii în faza pre-ghiduri (când sfatul era să se evite arahidele) și în jur de 47.000 în faza post-ghiduri (după 2015). Incidența alergiilor în ambele grupuri a fost monitorizată timp de unu sau doi ani.
Cercetarea a arătat că rata totală a alergiilor la arahide a scăzut de la aproape 0,8% la 0,5%. Aceasta a însemnat că mai puțini sugari expuși riscului au dezvoltat alergie la arahide în urma schimbării ghidurilor.
Aceste constatări reflectă munca anterioară din Marea Britanie, care a arătat că expunerea timpurie la arahide înainte de vârsta de cinci ani era asociată cu o probabilitate redusă de a dezvolta o alergie.
Articol sursă: [Link către articolul original](Link către articolul original)

Editor RevistaSanatatii.ro. Isi doreste ca activitatea lui sa aduca speranta milioanelor de oameni bolnavi din Romania, sa le aline suferintele si sa le ofere speranta.







