De ce Millennials se confruntă cu un risc mai mare de cancer decât părinții lor – și cum îl pot reduce

0
(0)

Dacă da, probabil ai observat tot mai multe cazuri de prieteni sau cunoștințe cu boli pe care le-ai asocia de obicei cu vârsta adultă târzie – hipertensiune, diabet de tip 2 sau poate chiar aceea pe care toți ne temem să o numim: cancer.

Millennials – persoane născute între 1981 și 1995 – sunt prima generație cu un risc mai mare de a dezvolta tumori decât părinții lor. Între 1990 și 2019, cazurile de cancer la vârste fragede în rândul persoanelor sub 50 de ani au crescut cu 79% la nivel mondial, iar mortalitatea cu 28%.

Adevărul este că aproximativ 80% din cancere sunt „sporadice”, ceea ce înseamnă că nu sunt cauzate de mutații ereditare, ci de factori externi care dăunează ADN-ului în timp. Aceasta include ceea ce mâncăm și respirăm, precum și nivelul nostru de activitate fizică, odihnă, stres și expunerea la substanțe nocive.

Cu alte cuvinte, lucrurile care fac cea mai mare diferență sunt factorii de stil de viață care ne înconjoară în fiecare zi, și nu genetica pe care o moștenim. Și știm că stilurile de viață ale părinților și bunicilor noștri au fost diferite de ale noastre.

Unul dintre factorii principali din spatele acestei „noi epidemii” este dieta. Obezitatea infantilă a început să explodeze în anii ’80. În 2022, peste 390 de milioane de copii și adolescenți cu vârste cuprinse între 5 și 19 ani erau supraponderali – 160 de milioane dintre aceștia erau obezi, potrivit OMS.

Această condiție nu este doar o chestiune de estetică: este asociată cu rezistența la insulină, inflamația cronică de grad scăzut și schimbările hormonale care cresc riscul de a dezvolta cancer colorectal, de sân sau endometrial.

Cel mai important, efectele obezității infantile nu dispar odată cu vârsta.

Potrivit Colon Cancer Foundation, o meta-analiză care a implicat mai mult de 4,7 milioane de persoane a arătat că cei cu un indice de masă corporală (IMC) mare în copilărie au un risc mai mare de a dezvolta cancer colorectal în viața adultă: cu 39% mai mare la bărbați și cu 19% mai mare la femei comparativ cu cei care aveau un IMC sănătos în copilărie.

Schimbările în dietă au afectat și microbiota noastră intestinală. S-a demonstrat că dietele bogate în alimente ultra-procesate reduc diversitatea bacteriană și cresc proporția de tulpini care produc metabolite proinflamatorii.

Acest lucru contribuie la afecțiuni gastrointestinale precum sindromul de intestin iritabil sau SIBO, care par a fi des întâlnite printre millennials – întreabă un grup de persoane de 30 și ceva de ani câte suferă de probleme gastrointestinale și vei vedea că sunt puține mâini care nu sunt ridicate.

Al doilea mare vinovat este alcoolul, deoarece adunările de millennials se învârt adesea în jurul unei mese pline cu mâncare și băutură.

Timp de ani de zile s-a crezut că un pahar de vin te-ar putea „proteja” într-un fel, dar astăzi știm că nu există un nivel sigur de consum de alcool: Agenția Internațională pentru Cercetarea Cancerului îl clasează ca un carcinogen de Grup 1, la același nivel cu tutunul.

Cat de utila a fost aceasta pagina?

Click pe o steluta sa votezi

Vot mediu 0 / 5. Numar de voturi: 0

Nu sunt voturi pana acum. Fii primul care voteaza.

Ne pare rau ca nu ti-a fost util acest articol

Ajuta-ne sa ne imbunatatim

Cum putem sa ne imbunatatim?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *