Sensibilitatea ta la Gluten Ar Putea Fi o Problemă Complet Diferită, Arată un Studiu

0
(0)

Rețelele de socializare și revistele de lifestyle au transformat glutenul – o proteină din grâu, secară și orz – într-un inamic alimentar.

Atleții și celebritățile au promovat dieta fără gluten ca secretul pentru o sănătate și performanță mai bune.

Dar recenzia noastră publicată în The Lancet, astăzi, contestă această idee.

Studiul nostru, bazat pe decenii de cercetare, a constatat că pentru cei mai mulți oameni care cred că au reacții la gluten, glutenul în sine este rar cauza.

Boala celiacă apare atunci când sistemul imunitar al organismului se atacă pe sine când cineva consumă gluten, determinând inflamație și deteriorarea intestinului.

Dar persoanele care experimentează simptome gastro-intestinale sau alte simptome după ce consumă alimente ce conțin gluten pot avea rezultate negative la testul pentru boala celiacă sau alergie la grâu. Aceștia sunt considerați a avea sensibilitate la gluten non-celiacă.

Am dorit să înțelegem dacă glutenul în sine sau alte factori sunt cu adevărat cauza simptomelor lor.

Studiul nostru a combinat peste 58 de studii care au acoperit modificări ale simptomelor și posibilele moduri în care acestea ar putea apărea. Acestea includ studierea sistemului imunitar, barierei intestinale, microorganismelor din intestin și explicații psihologice.

În studiile efectuate, reacțiile specifice la gluten erau rare și, atunci când apăreau, modificările în simptome erau de obicei mici. Mulți participanți care credeau că sunt „sensibili la gluten” reacționau în mod egal – sau chiar mai puternic – la un placebo.

Un studiu important a analizat rolul carbohidraților fermentabili (cunoscuți sub numele de FODMAP-uri) la persoanele care se declarau sensibile la gluten (dar nu sufereau de boala celiacă). Când aceste persoane au urmat o dietă săracă în FODMAP-uri – evitând alimente cum ar fi anumite fructe, legume, leguminoase și cereale – simptomele lor s-au ameliorat, chiar și atunci când glutenul a fost reintrodus.

Un alt studiu a arătat că fructanii – un tip de FODMAP prezent în grâu, ceapă, usturoi și alte alimente – cauzează mai mult balonare și disconfort decât glutenul în sine.

Acest lucru sugerează că majoritatea persoanelor care se simt rău după ce consumă gluten sunt sensibile la altceva. Acest lucru ar putea fi FODMAP-uri precum fructanii sau alte proteine din grâu. O altă explicație ar putea fi că simptomele reflectă un dezechilibru în modul în care intestinul interacționează cu creierul, similar sindromului de colon iritabil.

Unii oameni ar putea fi cu adevărat sensibili la gluten. Cu toate acestea, dovezi actuale sugerează că aceasta este o situație rară.

Unul dintre rezultatele constante este modul în care așteptarea simptomelor modelează profund aceste simptome.

În studiile efectuate pe subiecți, atunci când aceștia consumau gluten sau placebo fără să știe, diferențele de simptome aproape că dispăreau.

Unii dintre cei care se așteptau ca glutenul să le provoace disconfort dezvoltaseră aceleași neplăceri atunci când erau expuși la un placebo.

Acest efect nocebo – contrapartea negativă a placebo-ului – arată că credința și experiența anterioară influențează modul în care creierul procesează semnalele de la intestin.

Cercetările de imagistică cerebrală susțin acest lucru, arătând că așteptarea și emoția activează regiuni ale creierului implicate în durere și în modul în care percepe amenințările. Acest lucru poate amplifica sensibilitatea la senzațiile normale ale intestinului.

Acestea sunt răspunsuri fiziologice reale. Ce spune evidența este că…

Cat de utila a fost aceasta pagina?

Click pe o steluta sa votezi

Vot mediu 0 / 5. Numar de voturi: 0

Nu sunt voturi pana acum. Fii primul care voteaza.

Ne pare rau ca nu ti-a fost util acest articol

Ajuta-ne sa ne imbunatatim

Cum putem sa ne imbunatatim?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *