**Grăsimea viscerală (GV)**, un tip de grăsime stocată în abdomen, și acumularea de grăsime în ficat sunt cunoscute pentru creșterea riscului de diabet de tip 2, hipertensiune arterială și boli de inimă. Acest studiu își propune să analizeze cum aceste tipuri de grăsime afectează sănătatea arterelor. Participanții la studiul de cohortă Canadian Alliance of Healthy Hearts and Minds (CAHHM) (n = 6760; vârsta medie = 57,1; 54,9% femei) au fost supuși la rezonanță magnetică pentru volumul de GV, fracția de grăsime hepatică (HFF), și ateroscleroza carotidiană evaluată prin volumul peretelui carotidian (CWV). Modelele de regresie au fost folosite pentru a evalua asociațiile dintre GV și HF cu ateroscleroza carotidiană, separat în rândul bărbaților și femeilor, controlând pentru alți factori de risc cardiovascular. Asociațiile dintre GV și fracția hepatică de grăsime densitate de protoni (PDFF) cu grosimea medie a intimei carotidei (CIMT) măsurată cu ultrasunete au fost de asemenea evaluate în UK Biobank (UKB; n = 26.547; vârsta medie = 54,7; 51,9% femei).
În cadrul CAHHM, am arătat că un volum de GV mai mare cu o deviație standard este asociat cu un CWV mai mare cu 6,16 mm^3, dar nu există nicio asociere între HFF și CWV. În cohorta UK Biobank, un volum de GV mai mare cu o deviație standard este asociat cu un CIMT mai mare cu 0,016 ± 0,009 mm, iar un PDFF mai mare cu o deviație standard este asociat cu un CIMT mai mare cu 0,012 ± 0,010 mm. După ajustarea pentru factorii de risc CV, aceste asocieri sunt atenuate. Analizele combinate ale CAHHM și UKB susțin o asociere directă și pozitivă a GV și HFF cu ateroscleroza subclinică în ambele sexe, deși puțin mai slabă pentru grăsimea hepatică. Astfel, grăsimea viscerală, și într-o măsură mai mică, grăsimea hepatică, sunt asociate cu o ateroscleroză carotidiană crescută.

Online Editor RevistaSanatatii.ro. Pasionata de domeniul sanatatii din copilarie. Visul ei este sa se eradicheze batranetea prin noile descoperiri stiintifice.







