Studiul evidențiază o relație între obezitatea din tinerețe, rezistența la insulină, nivelul de colină circulantă și inflamația, subliniind potențialul acestora ca factori de risc pentru afecțiuni precum boala Alzheimer. Nivelurile de colină au fost mai scăzute la participanții obezi în comparație cu cei cu un indice de masă corporală sănătos. De asemenea, mai multe indicatori metabolici au fost crescuți în grupul obez, iar markerii compoziției corporale (IMC și %Grăsime Corporală) și markerii sensibilității la insulină (niveluri de insulină și HOMA-IR) au fost corelați negativ și asociat cu nivelurile de colină.
Participanții obezi prezentau, de asemenea, profiluri inflamatorii dereglate; 11 citokine au fost crescute. În plus, nivelurile de aldolază B și sorbitol dehidrogenază – enzime hepatice implicate în metabolismul zaharului – au fost mai ridicate la indivizii obezi și corelate negativ cu nivelurile de colină, reflectând descoperirile anterioare în cazul șoarecilor cu Alzheimer hrăniți cu o dietă săracă în colină. S-au observat semne de deteriorare a axonilor neuronal în rândul participanților obezi; deoarece nivelul de NfL din plasmă a fost crescut și corelat invers cu nivelurile de colină, această relație a fost validată în cohortele independente de deficit cognitiv ușor (MCI) și Alzheimer.
În ansamblu, aceste descoperiri susțin ideea că nivelurile scăzute de colină în circulație ar putea contribui la disfuncțiile metabolice și inflamatorii asociate cu obezitatea și ar putea crește riscul de boli neurodegenerative.
Link: https://doi.org/10.14336/AD.2025.1207

Online Editor RevistaSanatatii.ro. Pasionata de domeniul sanatatii din copilarie. Visul ei este sa se eradicheze batranetea prin noile descoperiri stiintifice.







