Impactul Expunerii la Pesticide și Poluanți Asupra Microbiomului Intestinal

0
(0)

Studiile anterioare arată că acest tip de efect asupra microbiomului intestinal ar putea reduce cantitatea de bacterii benefice din intestin care ne ajută să digerăm hrana și să menținem o sănătate generală bună și să promovăm creșterea tulpinilor rezistente la substanțele chimice și la antibiotice.

Conform unui raport publicat în Nature Microbiology, cercetătorii au testat 1076 de substanțe chimice care pot pătrunde în corpul uman prin alimente, apă și expunere ambiental. Aproximativ 80% dintre aceste substanțe sunt erbicide, insecticide și fungicide, iar cel puțin 15% sunt substanțe chimice industriale precum bisfenol A, retardanți de flacără și substanțe chimice etern persistente precum substanțele polifluoroalchil.

Majoritatea acestor substanțe chimice create de om s-au presupus că acționează doar asupra țintelor specifice pentru care au fost concepute pentru a combate în trecut. În timp ce unele sunt cunoscute că sunt toxice dacă oamenii sunt expuși la niveluri ridicate, cercetarea privind impactul potențial al expunerii asupra microbiomului intestinal este destul de limitată.

Studiul actual a testat impactul panelului de substanțe chimice asupra a 22 de tulpini de bacterii găsite în mod obișnuit în intestinul uman, majoritatea fiind tulpini de obicei denumite microbi benefice.

Aproximativ una din șase dintre substanțele testate (168 în total) a inhibat cel puțin o tulpină de bacterii intestinale, iar în total au fost înregistrate 588 de interacțiuni chimice-bacterii semnificative.

Echipa a remarcat că fungicidele și substanțele chimice industriale au avut cel mai puternic impact asupra panelului de bacterii, cu aproximativ 30% din această grupă prezentând un impact potențial negativ asupra panelului de bacterii intestinale.

„Am descoperit că multe substanțe chimice concepute să acționeze doar asupra unui singur tip de țintă, să zicem insecte sau fungi, afectează și bacteriile intestinale,” a declarat autorul principal Indra Roux, PhD, cercetător la Unitatea de Toxicologie MRC a Universității Cambridge, într-un comunicat de presă.

„Am fost surprinși că unele dintre aceste substanțe chimice au avut efecte atât de puternice. De exemplu, multe substanțe chimice industriale precum retardanții de flacără și plastifianții—cu care intrăm în contact regulat—nu se credea că afectează organismele vii deloc, dar o fac.”

Bacteriile cel mai vulnerabile la expunerea la substanțe chimice păreau a fi membrii ordinului Bacteroidales. Acestea se numără printre cele mai abundente și stabile bacterii din intestin, descompunând fibre dietetice complexe și carbohidrați derivați de la gazdă, producând și metabolite precum acetat și propionat care influențează bariera intestinală și funcția imună.

Această cercetare s-a desfășurat într-un laborator, dar echipa de cercetare dorește acum să evalueze dacă pot găsi dovezi similare ale impactului asupra microbiomului intestinal la persoanele cunoscute a fi expuse la aceste substanțe chimice.

Sursa: [Articolul original](link catre sursa originala)

Cat de utila a fost aceasta pagina?

Click pe o steluta sa votezi

Vot mediu 0 / 5. Numar de voturi: 0

Nu sunt voturi pana acum. Fii primul care voteaza.

Ne pare rau ca nu ti-a fost util acest articol

Ajuta-ne sa ne imbunatatim

Cum putem sa ne imbunatatim?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *